Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Μονή Βατοπαιδίου



Ο μέγιστος των διδασκάλων του Γένους, ο Χιώτης Αδαμάντιος Κοραής, στο βιβλίο του “Συλλογή των προλεγόμενων, και τινών Συγγραμμάτων” εν Παρισίοις 1833, απονέμει εις την ιστορική Μονή του Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ένθερμον έπαινον, δια την προσφοράν της εις την ελληνικήν παιδείαν.

Ετσι γράφει ο αείμνηστος Αδαμάντιος Κοραής:

«Εύγε και υπέρευγε, σεβασμιώτατοι Βατοπαιδινοί. Εάν εσείς επληρώσατε ότι χρεωστείτε εις την κοινήν ημών μητέρα και πατρίδα, η πατρίς πρέπει να σας ευχαριστήση ως ευεργέτας, και όχι ως πληρωτάς. Σας ευχαριστώ κι εγώ εξαιρέτως, ότι με δίδετε αφορμήν να κηρύξω εις της φωτισμένης Ευρώπης τους φιλέλληνας, ποίοι είναι την σήμερον οι Μοναχοί των Γραικών, και να ερωτήσω θαρρετά τους ευρισκομένους εις αυτήν εχθρούς της Ελλάδος, εάν έχωσι να μας δείξωσι κανέν έθνος άλλο, του οποίου οι Μοναχοί συνέδραμαν να φέρωσι τα φώτα των επιστημών εις την πατρίδα των, ως μόνην θεραπείαν των πολυχρονίων της πατρίδος πληγών».

Εξ’ άλλου ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, την αθηναϊκή εφημερίδα ΩΡΑ της 3.12.1880 βρήκα την παρακάτω “είδηση”, η οποία επιβεβαιώνει την κατ’ εξακολούθηση αρωγή της Μονής Βατοπαιδίου στην ελληνική παιδεία και στο Γένος των Ελλήνων.ΩΡΑ, 3.12.1880 – Οι εν Βατοπαιδίω μοναχοί ανήγγειλαν δι’ αναφοράς αυτών προς το Πατριαρχείον, ότι προσφέρουσι εισέτι υπέρ του κτιρίου της Μεγάλης του Γένους Σχολής 1.000 λίρας..