Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

7 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε για να παραμείνετε δημιουργικοί



Οι τρόποι είναι πολλοί, αλλά το μυστικό για ένα δημιουργικό και παραγωγικό εγκέφαλο είναι μόνο ένα και αυτό είναι να φροντίζετε για τη συνολική υγεία σας ώστε να παρέχετε στο σώμα και το μυαλό σας τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας.
Ισορροπημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, καλή χοληστερίνη, καλή διατροφή και όσο το δυνατό λιγότερο άγχος δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την καλύτερη εκμετάλλευση του σε κρίσιμες στιγμές όπως είναι οι προθεσμίες και το κλείσιμο της ημέρας, μετά από 12 ώρες δουλειάς. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, φροντίστε τον οργανισμό σας για να μη σας προδώσει αύριο το μυαλό σας. 

Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Το να καθαρίζετε τον υπολογιστή σας από άχρηστα αρχεία, ενώ ανταλλάσετε μηνύματα με τους φίλους σας και την ίδια στιγμή παρακολουθείτε μια συζήτηση για τις Ευρωεκλογές στην τηλεόραση, δε σημαίνει ότι όντως εκπληρώνετε την ίδια στιγμή τρεις δουλειές.
Αυτό που ουσιαστικά κάνετε, είναι να μετατοπίζετε ανά λεπτό την προσοχή σας, χωρίς να αφοσιώνεστε ουσιαστικά σε καμία από τις εργασίες, με αποτέλεσμα να σας πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να τις κάνετε, απ’ όσο χρόνο θα σας έπαιρνε να τις ολοκληρώσετε τη μια μετά την άλλη. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάτε έτσι.

Κάνετε γυμναστική
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης, μην πιέζετε περισσότερο το μυαλό σας να ανταποκριθεί αφού αυτό που χρειάζεται είναι μάλλον ένα διάλειμμα και μια βόλτα για να ξεμουδιάσει το σώμα. Σύντομα διαλείμματα που περιλαμβάνουν κάποιου είδους γυμναστική ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, διευκολύνοντας έτσι το μυαλό να ξεκολλήσει και να πάρει ξανά μπρος.
Γενικότερα, η φυσική άσκηση, είτε πρόκειται για αεροβική, είτε για ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διατηρείτε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Οι έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως τακτική γυμναστική ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Μην τσιγκουνεύστε τον ύπνο
Όταν δεν κοιμάστε καλά το σώμα στερείται την αναγκαία ξεκούραση και μέσα από αυτό ταλαιπωρείται και το μυαλό σας. Δυσκολία στη συγκέντρωση είναι σύνηθες αποτέλεσμα της κούρασης και της έλλειψης ύπνου, γι’ αυτό μην υποτιμάτε σε καμία περίπτωση την ανάγκη του οργανισμού για 8ωρο βραδινό ύπνο. Αν ακόμα το κρίνετε απαραίτητο, καλό κάνει και ο μεσημεριανός ύπνος, μέγιστης διάρκειας 20 λεπτών. Αναζωογονεί σημαντικά την ενέργεια του σώματος και του μυαλού, αρκεί να μην το παρακάνετε σε διάρκεια, αφού έτσι θα επηρεάσετε την ομαλότητα του βραδινού σας ύπνου.

Λαμβάνετε Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς ενισχύουν την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που βοηθά στην καλύτερη απόδοση, συνολικά του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα τα Ω-3 λιπαρά, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, που εν συνεχεία επηρρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Κάθε τι που βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, άρα και του οξυγόνου, από και προς τον εγκέφαλο, εγγυάται τη σωστή λειτουργία του.
Λαμβάνετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε
Χαμηλά ποσοστά στις Β βιταμίνες, στη βιταμίνη D και το φολικό οξύ, βλάπτουν βραχυπρόθεσμα τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, παρέχει στον οργανισμό τα περισσότερα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από τις διατροφικές σας συνήθειες ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού, ώστε να λαμβάνετε τουλάχιστον την ημερήσια προτεινόμενη δόση στις βιταμίνες E, D, B-1, B-6, B-12 και το φολικό οξύ.

Να είστε κοινωνικοί
Μην απομονώνεστε, ακόμα και αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ενεργοποιούν το μυαλό, διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και δίνουν στον εγκέφαλο την δυνατότητα να λύσει νέα προβλήματα, ακόμα και αν αυτά είναι τόσο απλά όσο ποιούς απ΄όλους να καλέσετε σήμερα στο σπίτι. Η εξοικείωση του μυαλού στο να βρίσκει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, ενισχύει καλύτερα την απόδοσή του, σε σχέση με τα σταυρόλεξα και τα sudoku.

Μην αγχώνεστε
Αν και όλοι συμφωνούν σε αυτό, κανείς δεν μοιάζει να το έχει καταφέρει. Πολλοί μάλιστα θα ισχυριστούν πως ένα ποσοστό άγχους είναι δημιουργικό και ενώ όντως ισχύει κάτι τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυτό το «λίγο άγχος» και συχνά κατακλυζόμαστε από σαρωτικά στρεσογόνα αισθήματα. Το στρες εμποδίζει σημαντικά την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, που βραχυπρόθεσμα θα σας δυσκολέψει στην τελική εκπλήρωση του στόχου και μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει και μερικά εγκεφαλικά κύττταρα.