Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι χωρίζει την περηφάνια από την αλαζονεία;



Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα εξετάσουμε τη σημασία της «ματαιοδοξίας».
Αλήθεια πιστεύετε πως οι άνθρωποι είναι ματαιόδοξοι; Μην διστάζετε να απαντήσετε γιατί η απάντηση καταφατική. Ματαιόδοξοι είμαστε όλοι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Φυσικά, μπορούμε να είμαστε τόσο ματαιόδοξοι που να καταλήγουμε εντελώς ανόητοι.

Σ” όλους μάς κάνει καλό να πατάμε πότε πότε φρένο, ειδικά εκείνες τις στιγμές που νομίζουμε πως είμαστε βασιλιάδες του κόσμου, όπως ο Τζείμς Κάμερον, όταν πήρε τα δώδεκα Όσκαρ για τον Τιτανικό του.

Το να παίρνουμε τον εαυτό μας στα σοβαρά έχει εξαιρετικά ανεπιθύμητες παρενέργειες: ακαμψία, αδιαλλαξία, μνησικακία, εγωκεντρισμό… Ανάμεσα στη κοκεταρία και στην ασημαντότητα υπάρχει μια λεπτή γραμμή, η ίδια που χωρίζει το εκκεντρικό από το γελοίο, την περηφάνια από την αλαζονεία ή το κωμικό από το αξιολύπητο. Σοφός είναι αυτός που περπατάει αυτή τη γραμμή σαν να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, χωρίς ποτέ να γέρνει από τη μια ή την άλλη πλευρά. Αν χάσουμε την ισορροπία μας και πέσουμε στο κενό, το κοινό μπορεί να πεθάνει στα γέλια ή να γιουχάρει την παράστασή μας.

O τρόπος λοιπόν που επιλέγουμε να ζούμε και να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις στη ζωή μας είναι καθαρά προσωπική επιλογή, όπως και οι συνέπειες των επιλογών αυτών.