Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μήπως ζείτε εγκλωβισμένη στις πεποιθήσεις σας;



Αν αυτό το καλοκαίρι νιώθεις ότι θέλεις στη βαλίτσα των διακοπών σου να χωρέσει εκτός από τα αγαπημένα σου λογοτεχνικά βιβλία και ένα άλλο, που να έχει να κάνει με πιο βαθιές αναζητήσεις (αυτογνωσία, προσωπική εξέλιξη και ελευθερία ), αλλά να μπορείς και να το διαβάσεις δίπλα στο κύμα χωρίς να σε πιάσει πονοκέφαλος, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βρεις ένα αντίτυπο του βιβλίου «Οι Τέσσερις Συμφωνίες, Ένας Πρακτικός Οδηγός για Προσωπική Ελευθερία: Ένα Βιβλίο Σοφίας των Τολτέκων» του Miguel Ruiz.

Πολύ λίγη σημασία έχει ποιοι ήταν οι Τολτέκοι και αν ο συγγραφέας είναι οπαδός της New Age φιλοσοφίας, αφού αυτά που γράφει είναι και απλά και ικανά να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: να βρούμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, εντοπίζοντας αυτά που μας στερούν τη χαρά.

Όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, όποιες διαφορές κι αν έχουν, όσο διαφορετικά κι αν προσεγγίζουν τα πράγματα, συμφωνούν στο ότι αυτό που μας κάνει να μη νιώθουμε χαρά δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας: στο σύστημα των πεποιθήσεων που έχουμε αποκτήσει συνήθως ασυνείδητα. Σκεφτείτε για λίγο ότι αυτή την εποχή δοκιμαζόμαστε όλοι από την οικονομική κρίση. Κάποιοι εγκλωβίζονται στο λαβύρινθο των αρνητικών σκέψεων και της αγωνίας, ενώ άλλοι καταφέρνουν να χαμογελούν ακόμα κι όταν τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους μοιάζουν αξεπέραστα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το πώς αντιμετωπίζει καθένας μας όσα συμβαίνουν γύρω του. Κι αυτό, σύμφωνα με τον συγγραφέα, εξαρτάται από το αν έχουμε διαμορφώσει πεποιθήσεις οι οποίες, αντί να μας βοηθούν να εξελισσόμαστε, μας φρενάρουν και λειτουργούν κόντρα σε όσα μας κάνουν να νιώθουμε και να ζούμε καλά: ελεύθεροι, δημιουργικοί, αποτελεσματικοί, χαρούμενοι...