Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι να περιμένετε απ΄τα παιδιά σας στο μέλλον;



Όσο είναι μώρα ακόμα, όλα μοιάζουν να είναι πιο εύκολα με το μεγάλωμα των παιδιών σας.
Το μόνο που έχουν ανάγκη είναι, ύπνος, φαγητό, ΠΑΙΧΝΙΔΙ και αγάπη. Μπορούν να μείνουν ήσυχα στο πάρκο τους παίζοντας με τα παιχνίδια τους ή στο καρεκλάκι τους και απλά να σας κοιτούν όσο κάνετε τις δουλειές σας. Τα πράγματα δυσκολεύουν μόλις αρχίσουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να λένε τις πρώτες τους κουβεντούλες. Οπλιστείτε με υπομονή και κουράγιο και πάρτε μία πρώτη ιδέα για το τι σας περιμένει.

• Τα μικρά σας δεν κάθονται να παίζουν με τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τους ή με τους φίλους τους. Θέλουν να ασχολείστε και να παίζετε μαζί τους. Ακόμη, κι αν καλέσετε φίλους στο σπίτι πολύ πιθανόν να δεχθείτε «ομαδική» πρόσκληση από τους συνομηλίκους του.
• Τέλος, οι καλές μέρες που βρίσκεται μισή ώρα να απολαύσετε το καφέ σας, ενώ το μωρό σας κοιμόταν ή καθόταν ήσυχο στο καρεκλάκι με την πιπίλα του. Τα επίμονα μαμά, οι συνεχείς ερωτήσεις «Τι είναι αυτό μαμά;», «Γιατί μαμά», δεν σας αφήνουν σε ηρεμία.
• Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θέλουν αυτό που κάνετε έχετε εσείς. Είτε πρόκειται για αντικείμενο ή για κάτι φαγώσιμο.
• Δεν είναι ακόμα σε θέση να αποκτήσουν κατοικίδιο. Ο λόγος είναι πως δεν μπορούν να καταλάβουν πως πρόκειται για ζωάκι και όχι για ένα ακόμη λούτρινο που μπορούν να του συμπεριφέρονται όπως θέλουν.
• Τα παιδιά κατανοούν τον κόσμο μέσα από βιωματικά παραδείγματα. Οι γενικοί κανόνες δεν βοηθούν τα μικρά σας να καταλάβουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.
• Βιωματικά είπαμε, όχι τα δικά σας, θεωρητικά παραδείγματα.
• Αν έχετε εφαρμόσει να μαζεύετε τα σκόρπια ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ από το δωμάτιο με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, τότε μην κάνετε το λάθος να ξεκινήσετε να το τραγουδάτε. Τα μικρά σας θα το θεωρήσουν ως κάλεσμα για διασκέδαση και αμέσως θα παρατήσουν οτιδήποτε κι αν κάνουν. Γεγονός που πρέπει να βρείτε άλλη τακτική ή άλλο τραγούδι.
• Η ώρα του ύπνου. Αλήθεια, πόσο δύσκολη διαδικασία μπορεί να είναι αυτή για ένα γονιό. Ακόμα, και οι ίδιοι οι γονείς αναρωτιούνται που βρίσκουν το κουράγιο αλλά και την ικανότητα να σκαρφιστούν τόσες φανταστικές ιστορίες, προκειμένου να πείσουν τα μικρά τους, να κάνουν μπάνιο, να βάλουν τις πυτζάμες τους, να πιουν γάλα και να κοιμηθούν.
• Όταν ήταν μωρά ακόμα, οι άλλες μαμάδες συμβούλευαν τις νέες μανούλες να προσπαθούν να κοιμηθούν, όταν κοιμόντουσαν και τα μικρά τους. Έτσι, θα μπορούσαν να ξεκουραστούν και γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει πια. Τα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν το μεσημέρι.
• Δεν σας ανήκουν πλέον κινητά, υπολογιστές, tablet. Όλα ανήκουν πλέον σ’ εκείνα. Το θέμα είναι πως ξέρουν να τα χειρίζονται καλύτερα απ΄ εσάς.
• Αν αρρωστήσετε δεν έχετε περιθώρια για να αναρρώσετε. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι ανάγκες των μικρών σας δεν σας αφήνουν να απέχετε από την καθημερινότητά μας.
• Μερικές φράσεις τους αρκούν για να σας αφήσουν άφωνοι και να σας συγκινήσουν. «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω και εγώ όμορφη σαν εσένα» ή «Θα αποκτήσω κι εγώ παιδιά όπως εσύ; Μα! Φυσικά! Ωραία, εγώ θα τα αφήνω να κάνουν ότι τους αρέσει για να είναι ευτυχισμένα!» ή ακόμα ποιο φιλοσοφικά ερωτήματα όπως «Μαμά, γιατί λέμε ο καλός Θεούλης; Γιατί όταν ήσουν άρρωστη πριν λίγο καιρό, σε έκανε καλά! Ναι, μαμά αλλά εκείνος δεν μου την έστειλε πρώτα;»