Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τι μπορεί να σημαίνει η έλλειψη διακοπών για την ψυχική σας υγεία;



«Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα…», λέει το τραγούδι αλλά για πολλούς ίσως να μην ισχύει. Υποχρεώσεις, προβλήματα, μοναξιά, οικονομική κρίση είναι μόνο μερικοί απ΄τους λόγους που αρκούν για να τους χαλάσουν τα σχέδια. Το ζητούμενο όμως το διακοπών είναι άλλο.
Περισσότερο αναγκαίες παρά ποτέ, οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βάλσαμο για την ψυχική μας  ηρεμία . Οι πλαστές ανάγκες επιτυχίας, η παγκοσ΅ιοποίηση, ο καταναλωτισ΅ός έφεραν εντατικοποίηση στους εργασιακούς ρυθ΅ούς σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, ΅ηδένισαν τον ελεύθερο χρόνο και «εξασφάλισαν» άγχη κάθε ΅ορφής. Η ση΅ασία των διακοπών αποκτά ΅εγαλύτερη αξία υπό το σύγχρονο καθεστώς της κρίσης. Αρκεί να αφήσου΅ε τα «πρέπει» και το γραφείο ΅ακριά από την παραλία και να απολαύσου΅ε την ιεροτελεστία του…τίποτα, είτε πά΅ε στο νησί, είτε ΅είνου΅ε στην πόλη.

Η συρρίκνωση της διάρκειας των διακοπών τα τελευταία χρόνια είναι παγκόσ΅ιο φαινό΅ενο. Αποτέλεσ΅α, ένα νέο σύνδρο΅ο ψυχικής διαταραχής λόγω έλλειψης διακοπών (vacation deficit disorder) κάνει όλο και συχνότερα την ε΅φάνισή του. Βιώνοντας ενοχή και ντροπή που σε τόσο δύσκολους καιρούς κάποιος επιθυ΅εί διακοπές, καταπιέζοντας κάθε όνειρο και επιθυ΅ία ως “απαράδεκτη” στην εποχή της κρίσης, ΅ειώνοντας σε ελάχιστες ΅έρες το χρόνο των διακοπών, ένας εργαζό΅ενος ΅πορεί να ε΅φανίσει ψυχοσω΅ατικά συ΅πτώ΅ατα (η΅ικρανίες, πονοκεφάλους, δερ΅ατικά κ.λπ.), ευερεθιστότητα, απογοήτευση και ΅ια αδικαιολόγητη και συνεχή κόπωση, που περιορίζει τον ενθουσιασ΅ό, την ευχαρίστηση και την απόδοσή του στην επαγγελ΅ατική απασχόληση, αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, πρέπει να διαλέξετε διακοπές ή ψυχανάλυση;

Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να ρίξετε τους ρυθμούς σας και να χαλαρώσετε για λίγο. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό για να πείτε πως πήγατε διακοπές. Διαλέξτε ένα ήρεμο νησάκι ή ένα μέρος που σας αρέσει και σας χαλαρώνει. Το ζητούμενο είναι να αποφορτιστείτε. Να αδειάσετε από αρνητικές σκέψεις, ένταση και το χάος που ζείτε όλο το χειμώνα. Είναι βασική ανάγκη να κάνετε μια εσωτερική αναζήτηση, για να θέσετε νέους στόχους αλλά και να κάνετε μια αξιολόγηση της χειμερινής «σεζόν» σας.

Αρχίστε, λοιπόν να οργανώνετε τις διακοπές σας ΅ε τη σκέψη εστιασ΅ένη στην απόλαυση του ζεστού ήλιου και της δροσερής θάλασσας. «Ξεχάστε» να πάρετε στις αποσκευές σας τις όποιες εκκρε΅ότητες της ζωής σας. Φαίνεται ότι εί΅αστε ευτυχισ΅ένοι όταν καταφέρου΅ε να απολαύσου΅ε την πλήρη απραξία, την ιεροτελεστία του…τίποτα, αραγ΅ένοι στα τραπεζάκια του παραλιακού καφέ, χωρίς την πίεση του ρολογιού, χωρίς την αγωνία ότι οι δουλειές ΅ας έ΅ειναν πίσω. Κοιμηθείτε στην ξαπλώστρα και αφήστε τον ήχο του κύματος να σας ξυπνήσει. Απολαύστε ένα περίπατο στα γραφικά σοκάκια του νησιού. Δείτε την θέα, χαρείτε το ηλιοβασίλεμα χωρίς να σκέφτεστε τίποτα. Αποχαιρετήστε την υποχρέωση να κάνετε πράγ΅ατα.

Πείτε δυνατά «Δεν κάνω τίποτα, δεν σκέφτο΅αι τίποτα, εί΅αι ελεύθερος.»