Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Wall Street: Ανοδικά κινήθηκε μετά την πρώτη ομιλία του Τραμπ



Άνοδος για τις αμερικανικές μετοχές σε μία ασταθή συνεδρίαση μετά την πρώτη ομιλία του Τραμπ, με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για πιο προστατευτική οικονομική πολιτική.

«Η Αμερική θα αρχίσει ξανά να κερδίζει. Θα επανακτήσουμε τις δουλειές, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας», υπογράμμισε, εξηγώντας πως αυτό θα το πετύχει με δύο απλούς κανόνες: «Αγόραζε αμερικάνικα προϊόντα» και «Προσλάμβανε Αμερικάνους».

Ο DOW ενισχύθηκε 0,48% στις 19.827,25 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.271,31 μονάδες. Ο NASDAQ κέρδισε 0,28% στις 5.555,33 μονάδες.

Η Wall Street έχει καταγράψει ράλι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, χάρη στις δεσμεύσεις του για αύξηση των κρατικών επενδύσεων, ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, οι επενδυτές κινούνται στο περιθώριο περιμένοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου του.

«Η αγορά περιμένει να γίνει κάτι σημαντικό» σχολιάζει ο Τζεφ Ζίπερ, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Private Client Reserve.

Για να παραμείνουν οι δείκτες σε αυτά τα επίπεδα ο Τραμπ θα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε, σχολιάζει ο Ναϊμ Ασλάμ, επικεφαλής αγορών στην Think Markets.

Τα εβδομαδιαία αιτήματα για επίδομα ανεργίας παρέμειναν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε για τον Δεκέμβριο σε βάθος χρόνου άνοδο 2,1%

Στο 2,489% η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, στο 1,19% αυτή των 2ετών.

Εννέα μετοχές κατέγραφαν άνοδο για κάθε πέντε που υποχωρούσαν ενώ ο δείκτης φόβου (VIX) διαπραγματεύτηκε κοντά στο 12,3.

Άλμα την Παρασκευή για τις τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει την τέταρτη εβδομάδα κερδών στη σειρά, με φόντο την εξασθένηση του δολαρίου και την ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η προεδρία Τραμπ.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 3,40 δολάρια ή 0,3% στα 1.204,90 δολάρια στην ουγγιά ενώ μέσα στην ημέρα έφτασε ακόμα και κάτω από τα 1.200 δολάρια.

Ο άργυρος παράδοσης Μαρτίου προσέθεσε 3 σεντς ή 0,2% στα 17,032 δολάρια στην ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 1,6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ενισχύθηκαν την Παρασκευή τα futures του αμερικανικού αργού, υποστηριζόμενα από την μείωση της παραγωγής των μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου ενώ όμως ενισχύθηκαν κατά 29 οι γεωτρήσεις στις ΗΠΑ.

Το αργό WTI παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,05 δολαρίων ή 2% στα 52,42 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή κειμένου: