Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τον Οκτώβριο οι συμψηφισμοί εισφορών στον ΕΦΚΑ



«Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016».

Αυτό προανήγγειλε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή ο Αναστάσιος Ταγαράς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Οπως σημείωσε, «σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2015 και του 2017 και με την εκκαθάρισή τους, ο διαγωνισμός της εκκαθάρισης ολοκληρώθηκε, σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση και με βάση το χρονοδιάγραμμα π η εκκαθάριση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτωβρίου για όλους τους ασφαλισμένους».

Εφόσον οι εκκαθαρίσεις και οι συμψηφισμοί γίνουν εντός του Οκτωβρίου, η καταβολή των νέων εισφορών θα μπορούσε να ξεκινήσει, αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση, στα τέλη Νοεμβρίου δεδομένου ότι οι εισφορές κάθε μήνα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέψευσε χθες τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζοντας το Δημόσιο να έχει καταβάλει ως εργοδότης στον ΕΦΚΑ στο πρώτο 4μηνο το 71,4% των εργοδοτικών εισφορών (233 εκατ ευρώ σε σύνολο 327 εκατ ευρώ). 

«Το Δημόσιο ως εργοδότης κατέβαλε για τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 84,5 εκατ ευρώ, με τη συνολική ετήσια υποχρέωση να αντιστοιχεί σε 340 εκατ. Ευρώ», ανακοίνωσε, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία για τις εργοδοτικές εισφορές του Δημοσίου θα αποτυπωθούν ορθά στο μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Μαΐου». Σύμφωνα με το υπουργείο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2017 ήταν πλεονασματικός, άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι προβλεπόμενου ταμειακού ελλείμματος 234 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.