Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στα 498 ευρώ ο μισθός για τους νέους σύμφωνα με την διεθνή επιτροπή σοφών



Περαιτέρω μειώσεις μισθών και πιο ελαστικό ωράριο, φέρνει το πόρισμα των σοφών στα εργασιακά που θα αποτελέσει πυξίδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει μείωση ωραρίου, ακόμα και μηδενική απασχόληση «zero hour contracts»  με παροχή επιδόματος από το κράτος  ως εναλλακτική λύση αντί των ομαδικών απολύσεων σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα. 

Για τον ίδιο λόγο συνιστάται και η περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών  σε δύο περιπτώσεις:  

Α) για τους νέους κάτω των 25  προτείνεται  να αμείβονται  με χαμηλότερο μισθό για δύο χρόνια ανάλογα με την εργασιακή τους εμπειρία. Ο μισθός για την απόκτηση  εργασιακής εμπειρίας  αντιστοιχεί τον πρώτο χρόνο στο 85% του κατώτατου των 586€, δηλαδή  498,10 ευρώ ενώ τον δεύτερο χρόνο αυξάνεται στο 95%, δηλαδή 556,7 ευρώ. 
Ο υπουργός Εργασίας ήθελε να αντικατασταθεί η διάταξη που ισχύει σήμερα (μειωμένη αμοιβή 510 ευρώ για τους νέους)  καθώς προσκρούει στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου και ηλικίας  η οποία προβλέπεται στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Β) Η επιτροπή δίνει χώρο  για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς  τις οποίες χαρακτηρίζει προσωρινές παρεκκλίσεις σε περίπτωση έκτακτης οικονομικής ανάγκης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ζητάει "αίμα"

Δίνοντας μια πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στα εργασιακά , ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε :
«Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα είναι σκληρή γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ταμείο όμως είναι "ακραίος παίκτης". Ζητάει γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που σημαίνει "αίμα"».

Για τις ομαδικές απολύσεις ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι χώρα θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ ( η εταιρία ζητά την κατάργηση του υπουργικού βέτο για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων).  « Ωστόσο – πρόσθεσε- ο τρόπος με τον οποίο θα συμμορφωθούμε είναι στο χέρι μας»

Η επιτροπή τάσσεται υπέρ της επαναφοράς και της  καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ενώ για τον κατώτατο μισθό προτείνει να   καθορίζεται από το 2018 στο πλαίσιο ελεύθερων διαπραγματεύσεων  από τους κοινωνικούς εταίρους. Ωστόσο προτείνεται τη διαδικασία να εποπτεύει συμβουλευτική επιτροπή  εμπειρογνωμόνων η οποία θα καθορίζει σε ποιο εύρος τιμών θα κινείται η διαβούλευση ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας , την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα. Στόχος είναι να μην βγαίνουν εκτός ορίων τα αιτήματα των συνδικάτων.  Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα είναι και τα επιδόματα πολυετίας  που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό .Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του προς την επιτροπή , εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία οδηγεί στην επιστροφή σε προηγούμενα καθεστώτα ( πχ. ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθορισμός κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους κλπ).

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά υπό το ILO το 2014, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελέσει αφενός το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, αφετέρου βάση συναίνεσης όλων των πολιτικών κομμάτων, στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.  Η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει ήδη την επικαιροποίηση της προσφυγής της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για όλα τα ζητήματα, (εργασιακά και ασφαλιστικά) ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην ακρόαση τον Οκτώβρη της Συλλογικής Προσφυγής της Συνομοσπονδίας, στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.