Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Παράθυρο» Μοσκοβισί για μείωση πλεονασμάτων και... τέταρτο Μνημόνιο



Με καλλιέργεια ελπίδων, προσεκτικές τοποθετήσεις για τα ελληνικά ζητήματα και χρησμούς, κύλησε η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Επίτροπος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί που είναι από χθες στην Αθήνα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν τα μεγάλα πλεονάσματα. Σε σχετική για την ενδεχόμενη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «μετά το 2018 δεν θα είμαστε εντός προγράμματος, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια, λέγοντας ότι "υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, πολλά ευαίσθητα θέματα πρέπει να λυθούν". Τόνισε όμως πως αν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες και με το ΔΝΤ αλλά και με τη γερμανική πλευρά, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας". 

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο τόνισε: «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος, είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το επόμενο τριήμερο και συμπλήρωσε πως μόνο αν υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι εφικτή μια τελική συμφωνία για το χρέοςς ντός του 2016. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο». Ας δούμε αν η Ευρώπη θα κάνει τα μαγικά της για να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η Ελλάδα υπέφερε απο δημοσιονομικές ανισορροπίες και ότι ακόμη υπάρχουν προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα διευκρινίζοντας ότι  η αναφορά του αφορά μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου εως το 2018. 

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε πάντως κατ’ επανάληψη στην επιθυμία του να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους θεσμούς σημείωσε πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και στεγανά μεταξύ των οργάνων. "Πρέπει όλοι οι θεσμοί να συνεργασθούν παρά τις διαφορές" δήλωσε και συμπλήρωσε: Δεν υπάρχει ρήγμα με το ΔΝΤ. Μίλησε παράλληλα για συναδέλφους (των θεσμών) που δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι με αυτόν.

Απόφαση περί τα τέλη της εβδομάδας για το εργασιακό επιθυμεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, με βάση πρόταση –που όπως είπε- κατέθεσε στην υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου. Η πρόταση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 

"Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία, χρειάζεται ευελιξία αλλά και να υπάρχει διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς εργαζομένων" σημείωσε. 

Ο Επίτροπος ζήτησε παράλληλα να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία με στόχο να στηρίξει την επανένωση της Κύπρου. Επίσης, σε ερώτημα για το αν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών είπε ότι έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σταθερότητα για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Την ίδια στιγμή πάντως παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, λέγο