Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μήνυμα Ντράγκι: Θέλουμε απτές αποδείξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους



«Λυπούμαστε που δεν έγινε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup», με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θέλησε να αποτυπώσει τη θέση της τράπεζας για το ελληνικό ζήτημα, κατά την ομιλία του στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα τόνισε ότι είναι θετική η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (SLA), ενώ θα ακολουθήσει ανεξάρτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, η οποία για να «ικανοποιηθεί» θα πρέπει να υπάρξει απτή απόδειξη ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ακόμη και βάσει του πιο σκληρού σεναρίου.

«Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Κατάλληλη η νομισματική πολιτική

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί και η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου τις εκτιμήσεις της για πληθωρισμό και ανάπτυξη, όπως υπογράμμισε σε ομιλία του στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι.

Προσέθεσε, όμως, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού αύξησης των μισθών και ως εκ τούτου η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.

Η ΕΚΤ εδώ και αρκετό καιρό αντιστέκεται στις πιέσεις προκειμένου να μειώσει περαιτέρω ή ακόμη και να διακόψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, με τα περισσότερα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη ισορροπία της οικονομίας της Ευρωζώνης.