Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν όσοι δηλώνουν έως 20.000 ευρώ το χρόνο



Αυτό δηλώνει στην «Ημερησία» ο διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, για το λόγο αυτό, θα αυξηθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων που ακόμη και σήμερα αναζητούν διάφορα τεχνάσματα αποφυγής των επιβαρύνσεων, «από απόκρυψη εισοδήματος, μη έκδοση αποδείξεων, ίδρυση παράκτιων ή άλλων εταιρειών σε τρίτες χώρες, μέχρι πληρωμή με κάρτα POS και τα χρήματα να πηγαίνουν στη Μάλτα ή σε άλλες γειτονικές χώρες».

Η συνέντευξη: 
 

Γίνατε το πρόσωπο της εβδομάδας για μια δήλωση που, όπως διευκρινίσατε, δεν κάνατε («όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία»). Η τάση «φυγής», ενόψει του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών από την 1/1/2017 είναι , ωστόσο, ένα υπαρκτό γεγονός. Σας προβληματίζει;

Αναφορικά με τη δήθεν δήλωσή μου, «όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές να πάει στην Βουλγαρία», την διέψευσα πριν ακόμα δημοσιευθεί στην πρωινή εφημερίδα. Την δε διάψευσή μου την καταχώρησε η ίδια εφημερίδα. Παρά ταύτα ιδιωτικό κανάλι ίδιων συμφερόντων με την εφημερίδα, πήρε τη σκυτάλη και έδειξε βίντεο με την παρουσία μου σε ομιλία στο Οικονομικό Επιμελητήριο Φλώρινας χωρίς να ακούγεται η φωνή μου. Ίσως η τηλεπαρουσιάστρια διάβαζε τα χείλη μου και έβγαλε την είδηση. Δεν ήμουν εγώ ο στόχος. Η ταπεινότητα μου δεν πιστεύω να τους ενοχλεί. Στόχος είναι μόνο η κυβέρνηση, που είναι μόνιμος. Μήπως όμως κρύβεται και κάτι άλλο; Πάντως, η ασημαντότητά μου δεν δικαιολογεί τόσο και τέτοιο θόρυβο. Σε κάθε περίπτωση και σήμερα και χθες και προχθές που ακόμα δεν είχε εφαρμοστεί ο νέος νόμος τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύονται κάνουν λόγο για παραοικονομία, μαύρη και αδήλωτη εργασία της τάξης του 25% -30%.

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πρωταγωνιστούν στο άθλημα αυτό, προκύπτει ότι και στο χώρο μας ευδοκιμούν τέτοια φαινόμενα. Και με το πρόσχημα των υψηλών εισφορών και φόρων, χρησιμοποιούνται διάφορα τεχνάσματα από απόκρυψη εισοδήματος, μη έκδοση αποδείξεων, ίδρυση παράκτιων ή άλλων εταιρειών σε τρίτες χώρες μέχρι πληρωμή με κάρτα POS και τα χρήματα πηγαίνουν στη Μάλτα ή σε άλλες γειτονικές χώρες. Το ζήτημα τίθεται και διαφορετικά. Εάν όλοι πληρώναμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα αναγκαζόταν η πολιτεία να επιβάλει αυξημένους φόρους και εισφορές. Συνεπώς το ζητούμενο είναι να εδραιωθεί η φορολογική, ασφαλιστική και κοινωνική συνείδηση για να επιβιώσουμε ως κοινωνία και όχι να βαδίζουμε ως άθροισμα ατόμων.

Η επιβάρυνση του επαγγελματία ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλώνει και χωρίς μάλιστα αναλογική επιστροφή των εισφορών μέσω των παροχών για όσους θα «βγάζουν» πάνω από 20.000 ευρώ - 30.000 ευρώ ή και παραπάνω το χρόνο, δεν δημιουργεί αντικειμενικά κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής;

Είναι γνωστό ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και σήμερα, πριν δηλαδή από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου καταβάλουν εισφορές ποσοστό 20% για την Κύρια Σύνταξη και 7,65% για τον Κλάδο Υγείας. Ο υπολογισμός, όμως, γίνεται επί ενός τεκμαρτού μηνιαίου εισοδήματος, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία ανήκει ο ασφαλισμένος. Ο μισθός της 1ης Α.Κ. από 1.1.2009 ανέρχεται σε 762,00€ και της 10ης υποχρεωτικής Α.Κ. σε 2.071,00€. Υπάρχουν και άλλες 4 προαιρετικές κατηγορίες. Ο μισθός της 14ης κατηγορίας ανέρχεται σε 2.564,00€. Η αλλαγή των κατηγοριών πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό ο ασφαλισμένος που βρίσκεται στην 10η Α.Κ. καταβάλει μηνιαία εισφορά για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης 414,00€ και για τον Κλάδο Υγείας 158,00€ και συνολικά 572,00€ , ήτοι για όλο το έτος 6.864,00€. Το ποσό αυτό είναι υποχρεωμένος να το καταβάλλει είτε εισέπραξε το αντίστοιχο ποσό ήτοι 25.660,00€ είτε δεν είχε καθόλου εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του TAXIS ποσοστό 80% των ασφαλισμένων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000,00€. Ένα μικρό ποσοστό δηλώνει μέχρι 20.000,00€-25.000,00€ και το 10% δηλώνει περισσότερα από 25.000,00€.

Ένας σοβαρός λόγος που υπάρχει μεγάλος αριθμός οφειλετών οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός ότι οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος, ο οποίος καθιερώνει τον υπολογισμό των εισφορών από 1-1-2017 με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Με αυτή τη ρύθμιση όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000,00€ θα καταβάλουν μικρότερες εισφορές από αυτές που καταβάλουν σήμερα και θα έχουν όφελος.

Όσοι δηλώνουν μέχρι 25.000,00€ θα πληρώνουν περίπου το ίδιο ποσό που καταβάλουν σήμερα. Ως αποτέλεσμα αυτού υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισφερόντων και έτσι θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτοί που δηλώνουν περισσότερα από 25.000 € θα έχουν κάποια αυξημένη εισφορά. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός ο νέος νόμος μεροληπτεί κάπως υπέρ των αδυνάτων και προσφέρει την ευκαιρία στους δυνατούς να συμβάλλουν περισσότερο για τη βιωσιμότητα. Κατά την άποψή μου δεν δημιουργούνται κίνητρα φοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Η καθυστέρηση στην αποσαφήνιση του τρόπου βεβαίωσης και ελέγχου των εισφορών δεν επιδεινώνει το πρόβλημα;

Όπως έχει εξαγγελθεί ο υπολογισμός των εισφορών για το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα γίνει με βάσει το εισόδημα του έτους 2015, καθόσον δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμα οι δηλώσεις. Με την εκκαθάριση του 2016 θα γίνει επανυπολογισμός και συμψηφισμός για όσους προκύψουν διαφορές. Ο φόβος ότι ίσως τα εισοδήματα του έτους 2015 να είναι υψηλά και υπολογιστούν μεγάλες εισφορές, δεν δικαιολογείται, λαμβανομένου υπόψη ότι το 80% των ασφαλισμένων στο έτος 2015 δήλωσαν εισοδήματα μέχρι 10.000,00€.

Γιατί «έπεσε» έξω ο ΟΑΕΕ - ένα Ταμείο που δεν είχε, ποτέ, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - στα χρόνια της κρίσης;

Ο ΟΑΕΕ δεν «έπεσε έξω» από δικές του πολιτικές, λάθη ή παραλείψεις ή υπέρογκες διοικητικές δαπάνες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν ποσοστό 2% των συνολικών δαπανών. Εξάλλου, οι υπάλληλοι από 3.500 περιορίστηκαν σε 1.600. Λαβώθηκε από την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Οι 1.500.000 άνεργοι είναι εκτός κοινωνικής και οικονομικής κίνησης. Αυτοί καταναλώνουν ελάχιστα άρα επηρεάζουν αρνητικά την ζήτηση και αυτό με την σειρά του την παραγωγή, την μείωση της κατανάλωσης και τον περιορισμό των εσόδων των εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών. Και έτσι προκύπτει δυσκολία στην καταβολή των εισφορών. Λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των οφειλετών και ενός μεγάλου αριθμού (περίπου 250.000) ασφαλισμένων που έχουν διακόψει την επαφή με τον Οργανισμό η αναλογία εισφερόντων - συνταξιούχων είναι 1 προς 1,5 στην καλύτερη περίπτωση.

ι οφειλές των 12 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης ή νωρίτερα; Και με την ευκαιρία, η εξαγγελία για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των χρεών για όσους θα είναι συνεπείς στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2017 έχει επηρεάσει και σε τι βαθμό τη ροή των εσόδων σας;

Δεν δημιουργήθηκαν όλες οι οφειλές στα χρόνια της κρίσης. Οι οφειλές έρχονται και από πολύ παλιά. Μέχρι το 2009 ανέρχονταν σε 4,5δις, από το 2010 μέχρι το 2014 αυξάνονταν κατά 1,1 δισ. το χρόνο, όσο και το 2015. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των οφειλών 8,5 δισ. αφορούν εισφορές και 3,5 δισ. τέλη καθυστέρησης και προσαυξήσεις. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα των οφειλών δεν έχει επηρεάσει τη ροή των εσόδων.

Σπάσαμε τον κουμπαρά για να πληρώσουμε τις συντάξεις

Εως το τέλος του χρόνου ο ΟΑΕΕ, έχοντας εξαντλήσει την ετήσια κρατική επιχορήγηση, θα λάβει 350 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για να «καλύψει» μέρος του ελλείμματος και να πληρώσει συντάξεις ενώ θα έχει και άλλες απλήρωτες οφειλές. Μετανιώσατε που αναλάβατε να διοικήσετε ένα τόσο ελλειμματικό Ταμείο;

Το ποσό των 350 εκατ ευρώ προέρχεται από τον λεγόμενο «μικρό λογαριασμό» του ΑΚΑΓΕ που προορίζεται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ΦΚΑ. Το ΔΣ του ΟΑΕΕ αποφάσισε να ζητήσει το ποσό αυτό για να εξασφαλίσει τη βεβαιότητα ότι θα χορηγήσει συντάξεις τους επόμενους μήνες. Να σημειώσετε ότι τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ λίγες έως ελάχιστες, γιατί οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν εισφορές κάθε δυο μήνες με τον περιττό αριθμό (Ιανουάριος - Μάρτιος κ.τ.λ.). Ακόμα, επειδή οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2017 θα καταβληθούν 20 και 21 Δεκεμβρίου 2016, οι εισφορές θα περιοριστούν ίσως περισσότερο. Για τους λόγους αυτούς ζητήσαμε και την επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ. Σε ό, τι αφορά την προσωπική ερώτηση, ασφαλώς και δεν μετανιώνω για το αξίωμα που μου ανατέθηκε. Όσο η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εργασίας με τιμά με την εμπιστοσύνη της , θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου.