Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Λαγκάρντ: Συμφωνεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους



Μια αναδιάρθρωση του χρέους, αντί διαγραφής, θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί το «μη βιώσιμο» χρέος της, αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη καταστήσει ακόμα σαφές εάν θέλει να συμμετάσχει στο τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης 86 δις ευρώ, που η Ελλάδα υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου, αφού τάχθηκε υπέρ της μερικής υποτίμησης του βάρους του χρέους που κρίνει μη βιώσιμη τη σημερινή του μορφή.

Οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως η Γερμανία, έχει αποκλείσει την διαγραφή, αλλά είναι πρόθυμοι να εξετάσουν και άλλες μορφές αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις διαφορές αυτές, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε στην Le Temps: «Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους δεν έχει γίνει ποτέ, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει τώρα, αν τα πράγματα πάνε καλά ...

«Μιλάμε για ημερομηνίες ωρίμανσης, μειώσεις επιτοκίων και για περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφερόμαστε σε διαγραφή του χρέους», συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στη συνέντευξη μάλιστα δεν έγινε καμία αναφορά στο εάν το ΔΝΤ θέλει να λάβει μέρος στο νέο πακέτο διάσωσης, για το οποίο η Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι θα αποφασίσει τον Οκτώβριο.