Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

«Κλειδί» η στάση του ΔΝΤ για την επίτευξη συμφωνίας



Η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ τα επόμενα 24ωρα στις διαπραγματεύσεις, είναι κρίσιμη για τον χρόνο επίτευξης συνολικής συμφωνίας.

Μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι όροι που θα θέσει το Ταμείο και τι θα σημάνουν αυτοί σε επίπεδο πρόσθετων μέτρων, με δεδομένη τη διαφωνία του για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% στην τριετία 2018 - 2020.

Το ΔΝΤ έως τώρα έχει καταστήσει σαφές πως εφόσον η Ευρωζώνη επιμείνει σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και στη διετία 2019 - 2020, που ίσως αποτελέσει πεδίο συμβιβασμού, θα πρέπει να ψηφισθούν, προκαταβολικά, μέτρα που εκτιμώνται τουλάχιστον σε 3,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Π. Τόμσεν στο τελευταίο Eurogroup είχε δεσμευθεί πως το ελληνικό θέμα θα τεθεί ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ τον ίδιο μήνα αναμένεται και η κρίσιμη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος από το Ταμείο. Ένα από τα κεντρικά σενάρια παραμένει η συμμετοχή του Ταμείου ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, πιθανόν με μια διετή σύμβαση, που θα φέρει συγκεκριμένους όρους, και με περιορισμένη χρηματική συνεισφορά της τάξης των 5 - 6 δισ. ευρώ.