Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τείχος προστασίας από τις κατασχέσεις: Λογαριασμός-σωσίβιο για τους οφειλέτες



Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών πίστωσε 133,2 εκατ. ευρώ τους τραπεζικούς λογαριασμούς 205.912 φορολογουμένων που είχαν υποβάλει από τους πρώτους αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Μέσα σε λίγα λεπτά, τα πεντακοσάρικα από αρκετούς λογαριασμούς είχαν κάνει φτερά. Οι τράπεζες είχαν κατάσχει το κοινωνικό μέρισμα, παρότι ο νόμος ορίζει ότι είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το θέμα λύθηκε ύστερα από επικοινωνία του Ι. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τα λεφτά επεστράφησαν στους δικαιούχους.

Τώρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης καλείται να λάβει τα μέτρα του ώστε αυτό να μην επαναληφθεί. Από τώρα και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να βάλει χέρι κατασχέσεων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο. Θα υπάρχει αδιαπέραστο τείχος προστασίας για τα πρώτα 1.500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κάθε φορολογούμενος να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο τα πρώτα 1.500 ευρώ δεν θα μπορεί να τα κατάσχει κανείς για τυχόν οφειλές.
Η δήλωση του λογαριασμού θα γίνει ηλεκτρονικά. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έτοιμη και αναμένεται να ανέβει εντός των επόμενων ημερών στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Oπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, «η εφαρμογή θα είναι πάρα πολύ απλή. Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet, κάθε φορολογούμενος ο οποίος θέλει να ενεργοποιήσει αυτό το τείχος προστασίας θα μπαίνει στην εφαρμογή και δεν θα δηλώνει τίποτα περισσότερο από τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τον οποίο θέλει να προστατεύσει από ενδεχόμενες κατασχέσεις».

Βάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet στην εφαρμογή θα εμφανίζεται αυτόματα το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του φορολογουμένου. Συμπληρώνοντας τον IBAN - τον διεθνή αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος πλέον καταγράφεται σε όλα τα βιβλιάρια ή στις κάρτες καταθετικών λογαριασμών - η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Αν ο φορολογούμενος έχει περισσότερους από έναν τραπεζικούς λογαριασμούς, προτεραιότητα έχει ο λογαριασμός μισθοδοσίας. Αυτού του λογαριασμού ο IBAN θα πρέπει να δηλωθεί.

Με την ηλεκτρονική συμπλήρωση του IBAN, ο φορολογούμενος έχει τελειώσει με τα διαδικαστικά. Η ΓΓΔΕ, στη συνέχεια, θα αναλάβει να διαβιβάσει τα στοιχεία σε όλες τις τράπεζες ώστε να γνωρίζουν σε ποιους λογαριασμούς καταθέσεων δεν χωρούν κατασχέσεις.
Θεωρητικά και σήμερα, τα πρώτα 1.500 ευρώ ενός τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας, ανά φορολογούμενο, είναι ακατάσχετα.

Πρακτικά όμως το μέτρο είναι τρύπιο. Πολλοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ότι για να προστατευθεί ο μισθός ή η σύνταξή τους για ποσό έως 1.500 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στην τράπεζα ότι πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας. Αν δεν το έχουν κάνει ο λογαριασμός τους είναι ανοιχτός σε κατασχέσεις, ακόμα και αν το υπόλοιπο καταθέσεων είναι 5-10 ευρώ.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή το μέτρο που ισχύει από το τέλος Μαρτίου - μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή - το οποίο ορίζει ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. 

Οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη διάταξη διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουν αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και ποιος τελικά είναι ο λογαριασμός ο οποίος προστατεύεται.

Ετσι η διάταξη παρότι ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρακτικά παραμένει κούφια.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λύσει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΔΕ.