Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σχέδιο απαλλαγής από ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο έως € 25.000



Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει η τρόικα και προσυπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης όμως εμφανίζεται επιφυλακτικός. Παρ" ότι ο κ. Μαυραγάνης αναγνωρίζει πως ανάλογες απαλλαγές ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάτες του τονίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι της παρούσης, καθώς πιο πριν θα πρέπει να διευθετηθούν άλλα θέματα. Σε μια πρώτη ανάγνωση, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να είναι ακόμα σε θέση να διασφαλίσει πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα, η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ είναι σαφές ότι θα απάλλασσε από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εμμένουν στην πρόταση και ισχυρίζονται ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα θεωρούν πως δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ. Αρχικά στο τραπέζι είχαν τεθεί προτάσεις για απαλλαγή ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τζίρο έως 5.000 ευρώ ή το πολύ 10.000 ευρώ. Με δηλώσεις του ο γ.γ. ΔΕ όμως ανέβασε το όριο της απαλλαγής στα 25.000 ευρώ.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2015.