Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπαρνιέ: Σημαντική για όλους η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές



Εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του στη Web-TV του ΑΠΕ- ΜΠΕ. Ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι «η εμπιστοσύνη επιστρέφει» και εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στη σωστή κατεύθυνση».

«Είναι μία κατάσταση εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας. Είχα πει τη στιγμή της κρίσης, όταν βρέθηκα ενώπιον της Βουλής στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει προσπάθειες, αλλά δεν είναι μόνη. Υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια απαίτηση, είναι ο κανόνας, η πειθαρχία, εξαιρετικά σκληρή. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν πολλές οικογένειες στην Ελλάδα, που κάνουν πολλοί άνθρωποι ακόμη και σήμερα. Πολλοί άνεργοι. Αλλά δεν ήταν μόνη.

Υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη Διεθνή Κοινότητα και βλέπουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες καρποφορούν και ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Και πώς θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη; Των Ελλήνων στους εαυτούς τους, αλλά και των άλλων στην Ελλάδα. Και αυτή η εμπιστοσύνη δείχνει να έρχεται. Να γιατί είναι μια καλή είδηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το αν θα χρειαστεί κι άλλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η κατάσταση ακόμη δεν είναι ομαλή. «Χρειάζεται λοιπόν να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύμφωνα με τις ενδείξεις, τη βούληση, τις προτάσεις, τις αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά που είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και που επέδειξε μεγάλο θάρρος- αυτό είναι που μπορώ να πω με την ιδιότητα του επιτρόπου, ως Γάλλος πολίτης γιατί στη Γαλλία τρέφουμε μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό σε αυτό που κάνει ο ελληνικός λαός, και για τις αποφάσεις και το κουράγιο των ελληνικών Αρχών σήμερα.

Για την αντιπολίτευση και το αν υπάρχει ρίσκο αποχώρησης από το ευρώ, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε: «Εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό, δεν είναι ο ρόλος μου από τις Βρυξέλλες να πω στους Έλληνες πώς πρέπει να ψηφίσουν και να παρέμβω στην εσωτερική εκλογική αντιπαράθεση της Ελλάδας. Ξέρω ότι η σημερινή πολιτική που υποστηρίζεται από δύο μεγάλα κόμματα, της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς, είναι δύσκολη, γενναία, απαιτητική. Έλεγα ότι η πολιτική τής κυβέρνησης Σαμαρά αποφέρει καρπούς και ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στη σωστή κατεύθυνση. Η μοναδική μου επιλογή είναι να μείνει σε αυτή την κατεύθυνση, να πάει πιο μακριά και να μπορεί να υπολογίζει στην καθαρή αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως γίνεται σήμερα».