Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Διορία μέχρι την Πέμπτη για τις νέες προτάσεις.



Σε νέα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή θα κριθούν όλα ως προς το ελληνικό ζήτημα, όπως προέκυψε από την κρίσιμη σύνοδο των ηγετών της ζώνης του ευρώ την Τρίτη. Οι εταίροι αναμένουν «λεπτομερέστατες» προτάσεις από ελληνικής πλευράς έως την Πέμπτη για ένα τρίτο, πολυετές πρόγραμμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

• Τσίπρας: "Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ισχυρό όπλο τη λαϊκή ετυμηγορία. Οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ταχύτατα, ξεκινώντας από τις επόμενες ώρες. Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το grexit!"

• ΜΕΡΚΕΛ: "Δεν υπάρχει πρόγραμμα ακόμα. Συζητήσαμε για τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα και είπαμε ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να δουλέψουμε για να σώσουμε την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Ο κος Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι θα δώσει πιο λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα, μέχρι την Πέμπτη ελπίζουμε. Πρόκειται για ένα πολυετές πρόγραμμα από εδώ και πέρα που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας. Από Γερμανικής πλευράς μπορούμε να ζητήσουμε έγκριση από τη Βουλή αλλά θέλουμε λεπτομερείς προτάσεις. Οι αρχηγοί θα συναντηθούν και πάλι την Κυριακή. Μετά το Ελληνικό δημοψήφισμα η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας είναι ενισχυμένη αλλά και οι προσδοκίες των άλλων κρατών είναι πιο περιορισμένες και πιο συγκεκριμένες. Μια χρηματοδότηση γέφυρα συζητήθηκε αλλά δε θα παίξει κάποιο ρόλο. Μας ενδιαφέρει η μακροπρόθεσμη λύση και μετά θα μιλήσουμε και για βραχυπρόθεσμους μηχανισμούς. Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει αύριο αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει η Κομισιόν να κρίνει αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την Ε.Ε. Θα πρέπει να δούμε και αν υπάρχει βούληση για διαρθρωτικές αλλαγές από την Ελλάδα. Την Κυριακή θα δούμε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις."
• Ολαντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ. Αύριο η Ελλάδα υποβάλει αίτημα, την Πέμπτη συγκεκριμενοποιεί και το Eurogroup αποφασίζει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Να κρατήσουμε τρεις αρχές. 1-Υπευθυνότητα 2-Αλληλεγγύη 3-Η ταχύτητα. Σήμερα δεν υπάρχει άλλος καιρός. Μιλούμε για το μέλλον της Ευρώπης. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα συζητήσει αύριο το θέμα της Ελλάδας. Η Γαλλία θα αναζητήσει μία λύση μέχρι τέλους. Η Γαλλία επιθυμεί να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ο απόφαση όμως ανήκει στον ελληνικό λαό.
• Ματέο Ρέντσι (Πρωθυπουργός Ιταλίας): Τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα την Κυριακή, μία Σύνοδο των 28 και αυτό είναι σημαντικό. Έχουμε μερικές ημέρες για να πετύχουμε μία συμφωνία ελπίζω τότε. Ελπίζω ότι θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη. Δύο είναι τα ερωτήματα, η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και να επενδύσουμε σε ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία συμφωνία, δεν είμαι απαισιόδοξος. Κάποιοι συνάδελφοι πήραν μία πιο άκαμπτη στάση. Είναι προβληματισμένοι γιατί 3 εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να αποφασίσουν για 300 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης για το ελληνικό χρέος με βάση αυτά που άκουσα».
• Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα την Κυριακή τότε θα πρέπει να γίνει προετοιμασία για ένα plan b».
• Στην συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως δεν αποκλείεται και το μαύρο σενάριο (απουσίας συμφωνίας έως την Κυριακή), επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως «οι αρχές της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης». Ο κ. Τουσκ τόνισε πως μετά το δημοψήφισμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως, το αργότερο έως την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει λεπτομερείς προτάσεις που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και θα προωθηθούν στο Eurogroup.
• Γιουνκερ: "Η κυβέρνηση της Ελλάδας να μας παρουσιάσει και απτές προτάσεις κάτι που δεν έκανε σήμερα παρόλο που το είχε ανακοινώσει πριν το δημοψήφισμα. Είχα πει ότι το ΟΧΙ θα αποδυνάμωνε τη θέση της Ελλάδας. Μέχρι την Κυριακή θα δούμε που μπορούμε να οδηγηθούμε δεν αποκλείω κανένα σενάριο. Είναι η μεγαλύτερη κρίση της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε σενάριο για grexit αλλά ελπίζω να ακολουθήσουμε το σενάριο παραμονή της Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Είμαι απόλυτα υπέρ της παραμονής αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει καθαρό το προς τα που οδεύει."
Εν αναμονή των νέων προτάσεων

Τα γερμανικά MME μεταδίδουν ότι στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι εταίροι εντείνουν τις πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα προκειμένου να παρουσιάσει άμεσα ένα αξιόπιστο, ουσιαστικό και κυρίως ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, πίσω από τη μη κατάθεση προτάσεων σήμερα από την ελληνική πλευρά, κρύβεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε σήμερα για να παρουσιάσει απλώς προφορικά τις προτάσεις της και να βολιδοσκοπήσει την άλλη πλευρά, έτσι ώστε να αφουγκραστεί το κλίμα και διακριβώσει τις διαθέσεις και τις κόκκινες γραμμές των εταίρων.

Στη συνέχεια και στη βάση των συζητήσεων αυτών σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει και θα προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο την τελική πρόταση, ώστε να μην μπορεί να απορριφθεί.

Ποιες είναι οι ελληνικές προτάσεις

Νωρίτερα, η Suddeutsche Zeitung παρουσίαζε στην ιστοσελίδα της ορισμένες βασικές πτυχές των νέων ελληνικών προτάσεων, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που απέρριψαν οι έλληνες πολίτες στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, δηλαδή από τις προτάσεις Γιούνκερ.

Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές: η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% για την εστίαση. Επίσης η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες στο βαθμό που το ζητούν οι εταίροι ενώ προτείνει κατάργηση του ΕΚΑΣ σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι μέχρι το 2019 που προτείνεται.

Ν. Φίλης: Δεν επιμένουμε σε κούρεμα

Πάντως, σε δηλώσεις του προς την ίδια εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιμένει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Μια καλά σχεδιασμένη αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν μια σοβαρή πρόταση. Θα μπορούσε να είναι η διέξοδος από την κρίση, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιμένει σε κούρεμα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι αναμένει τώρα παραχωρήσεις και από την πλευρά των πιστωτών.

Απομένουν λίγες μέρες για να βρεθεί λύση, όπως λέει, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε εντός ολίγων ημερών μια συμφωνία.

Ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί την Τετάρτη το πρωί στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 09:30 τοπική ώρα Γαλλίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει της συζήτησης.

Η ομιλία του θα γίνει στον απόηχο της ομιλίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Αθήνα και τον έλληνα πρωθυπουργό «να μας εξηγήσει σε τι είπαν "όχι" οι Έλληνες», βλέποντας επίσης τη «μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας» για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα πως έχω εξαφανιστεί» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας. «Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, να μιλήσω επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας» εξήγησε.

* Στις 8:30πμ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει τις προτεραιότητες της εισερχόμενης προεδρίας του Συμβουλίου. Το Λουξεμβούργο, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνει για 12η φορά την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου.