Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

"Οι χώρες που διώχνουν το Δ.Ν.Τ ξαναγεννιούνται "



Έγινε διάσημος κριτικάροντας το Δ.Ν.Τ για τους χειρισμούς του κατα τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ασία το 1998. Ομως σημερα η Ασία ειναι η περιοχή της υφηλίου με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είχε πει σε μια προφητική συνέντευξη ο Joseph Stigliz.

Τόνισε χαρακτηριστικά οτι οι χώρες της Αν.Ασίας σώθηκαν οταν έδιωξαν το Δ.Ν.Τ

Διαβάστε τι ειχε πει ο οικονομολόγος για το θεμα που καίει την ΕΛΛΑΔΑ αυτήν την στιγμή : έχει αποδειχθεί ότι η επιβολή λιτότητας στην Ανατολική Ασία ήταν καταστροφική. Κατέστησε πιο αδύναμες τις οικονομίες και στοίχισε δύο ή τρία χρόνια ανάπτυξης. Oταν έδιωξαν το ΔΝΤ ακολούθησαν πολιτικές πιο φιλικές προς τις αγορές, σε πλήρη αντίθεση με το τι τους συμβούλευε η Ουάσιγκτον και τελικά κατέκτησαν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Το θετικό που βγήκε από αυτή την κρίση για την Ανατολική Ασία είναι ένα: ποτέ ξανά δεν θα εμπιστευθούν το ΔΝΤ. Δεν ακολούθησαν καμία από τις συμβουλές που τους έδωσε, όπως ήταν η ταχύτατη απελευθέρωση των αγορών σε δυτικό στιλ. Εάν το είχαν κάνει σήμερα θα αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα που έχουν ΗΠΑ και Ε.Ε. Δεύτερον φρόντισαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ευκολότερα επερχόμενες κρίσεις».

«Η ανεργία στην Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα απ"Α ό,τι στις ΗΠΑ. Θα υπάρχει έντονη μεταβλητότητα. Ηδη η Βρετανία διολίσθησε σε διπλή ύφεση, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης, όπως άλλωστε ισχύει και για άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το σύνολο της Ευρώπης. Η κρίση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την Ισπανία να αναδιαρθρωθεί αλλά δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρει παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησής της. Πραγματικά εκπλήσσομαι καθώς τόσοι πολιτικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δει, έχουν βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της λιτότητας και εξακολουθούν να την υποστηρίζουν. Είναι φανερό ότι οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση. Τα προβλήματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν έχουν λυθεί και οι αγορές με τον δικό τους, μη λογικό τρόπο, θα τις θέτουν στο στόχαστρό τους όποτε θεωρούν ότι τις συμφέρει. Το ευρώ θα υποχωρήσει και αυτό θα είναι καλό για τη Γερμανία, μία κατ"Α εξοχήν εξαγωγική χώρα. Εδώ ξεκινούν και τα προβλήματα για τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος. Oμως έχει προβλήματα. Ακόμη και εάν η Κίνα αυξήσει κατακόρυφα τις καταναλωτικές της ανάγκες, θα φροντίσει να χρησιμοποιήσει προϊόντα που η ίδια κατασκευάζει. Εμείς, ως ΗΠΑ, απλά θα στραφούμε σε χώρες όπως οι Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές για να εισάγουμε. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Ευρώπη. Και ένα αδύναμο ευρώ θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές μας».