Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στα 1,13 δολάρια το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι



Ράλι για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι και την εκτίμησή του ότι σταδιακά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πλησιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ στήριξη προσφέρει και η σχετική αισιοδοξία ότι Ελλάδα και πιστωτές θα φθάσουν τελικώς σε συμφωνία.

Το ευρώ διαμορφώθηκε έως και το επίπεδο του 1,13 δολ., εμφανίζοντας ημερήσια κέρδη που ξεπέρασαν το 1,2% και έχοντας ενισχυθεί άνω του 2% από το χαμηλό του 1,1195 δολ. που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει βοηθήσει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες τόσο στις πιστωτικές αγορές όσο και να υπάρξει βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού, ενίσχυσαν τη διάθεση των επενδυτών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις του στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Υποστηρικτικά για το νόμισμα έδρασε και η υποχώρηση του spread μεταξύ 10ετών γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων κατά 155 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς Bund να έχει αγγίξει χθες το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

«Αυτό που οδηγεί το ευρώ δεν είναι άλλο από την υποχώρηση στο spread μεταξύ Bund και αμερικανικού 10ετούς», υποστηρίζει στο CNBC, ο Jeremy Smith, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγματικών επενδύσεων της CIBC World Markets.

Θετική είναι η πορεία του ευρώ και έναντι της στερλίνας, με ημερήσια κέρδη 1,19% στις 0,7354 στερλίνες ανά ευρώ, ενώ κατά 1,28% υψηλότερα κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0538 φράγκα ανά ευρώ.

Ημερήσια κέρδη 1,19% για το ευρώ έναντι του γεν, με την ισοτιμία να αγγίζει τα 139,9 γεν ανά ευρώ.