Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρύθμιση εξπρές: Πληρώνοντας την οφειλή, διαγράφονται οι προσαυξήσεις



Με τροπολογία που πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου.

Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και προβλέπει τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει εξ ολοκλήρου την αρχική οφειλή.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μόνο έως το τέλος Μαρτίου.

Οι φορολογούμενοι αποπληρώνοντας το σύνολο της αρχικής οφειλής προς την εφορία θα μπορούν να διαγράφουν το σύνολο των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί επειδή η οφειλή τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής. Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι καταβάλοντας όποιο ποσό μπορούν για την αρχική οφειλή τους, θα διαγράφουν αντίστοιχο ποσό προσαυξήσεων και προστίμων.

Σε μια σύγκριση με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που προωθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διαστημα, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι στο 30% κι όχι στο 100%, όπως προβλέπει η ρύθμιση εξπρές για τον Μάρτιο.