Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ντάισελμπλουμ: Στα μέσα Φεβρουαρίου θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας



Στα μέσα Φεβρουαρίου θα εξετάσει το Eurogroup το θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, σύμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στη νέα κυβέρνηση και τονίζοντας παράλληλα ότι «θα συνεργαστούμε μαζί της».

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, απηύθυνε νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα υπενθυμίζοντας στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως η χώρα έχει υποχρεώσεις και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ΕΕ.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει οτιδήποτε και πρόσθεσε πως αναμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

Επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Μήνυμα στην νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λισαβόνας έστειλε μιλώντας σε δημοσιογράφους και ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας που έχει ήδη ξεπεράσει τη δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κοέλιο και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα θα μπορέσει να συμβιβάσει τις ανάγκες της για ανάπτυξη με την αναγκαιότητα του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «ότι μια χώρα δεν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην πληρώσει τα χρέη της».