Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με το βλέμμα στα «stress test» των τραπεζών



Σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομία και της έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, θα παίξουν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η κυβέρνηση ελπίζει να χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα οι τράπεζες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας προκειμένου όσα παραμείνουν να χρησιμοποιηθούν ως «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στις αγορές.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει στην διάθεση του 11.3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται τα πιστωτικά ιδρύματα να χρειαστούν περίπου 1 δισ. Ευρώ. Στην περίπτωση που ισχύσουν οι πληροφορίες, τότε η χώρα μας θα έχει στην διάθεση της περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως «τείχος προστασίας» προκειμένου η χωρά να βγει με ασφάλεια από το μνημόνιο και στην συνέχεια να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα 10 δισ. ευρώ φτάνουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τον ένα χρόνο που θα ισχύσει το νέο πρόγραμμα. Ρόλο τεχνικού συμβούλου θα έχει το ΔΝΤ ενώ θα γίνουν δύο αξιολογήσεις.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έχουν ενημερωθεί επίσημα από την Πέμπτη το βράδυ από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου την Κυριακή το απόγευμα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, να προβούν οι ίδιες σε ανακοινώσεις ώστε να ενημερώσουν τους μετόχους τους και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Η πανευρωπαϊκή αξιολόγηση των τραπεζών και τεστ αντοχής γίνονται για τρίτη φορά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αξιολογούν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού 130 ευρωπαϊκών τραπεζών και την αντοχή 123 τραπεζών σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών (stress test).

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα ο οποίος τον ενημερώνει για κάθε εξέλιξη που αφορά την αξιολόγηση των τραπεζών.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικά «Σταθερά βήματα μπροστά, με ασφάλεια, για μια χώρα κι έναν λαό που υπέφερε πάρα πολλά σε μια περίοδο δυστυχώς- επαναλαμβάνω- ιδιαίτερα ανασφαλή, αβέβαιη και για τον υπόλοιπο τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες