Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Από Δεκέμβριο θα εφαρμοστεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις



Καίγεται ο κόσμος για τις 100 δόσεις- Βρούτσης: Μέχρι τέλος του μήνα θα κατατεθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις - Μόνο οι εμπρόθεσμοι θα μπουν στη ρύθμιση- Μετά την κατακραυγή Χαρδούβελης, Δένδιας και υπηρεσιακοί τρέχουν να βρουν λύση

Μέσα στον μήνα ή πιθανότατα έως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει έρθει στη Βουλή η διάταξη για τη νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Προϋπόθεση όμως για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι να μην αφήσουν απλήρωτες τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Οκτωβρίου προς το δημόσιο (ρυθμίσεις παλαιών δόσεων, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) οι οποίες λήγουν και πρέπει να πληρωθούν στο τέλος του μηνός.

Η έκρηξη οργής του πρωθυπουργού για την ανικανότητα των συναρμοδίων υπουργείων είχε ως αποτέλεσμα τις έκτακτες συσκέψεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης προκειμένου να συντονιστούν και να βάλουν τέλος στην εκκρεμότητα. Και έτσι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι υπουργοί του κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Δένδιας αυτό «αφυπνίστηκαν» και, επειδή κατάλαβαν ότι αλλιώς δεν θα ερχόταν ποτέ η νέα ρύθμιση, «συντονισμένα» πλέον απάντησαν δίνουν τις βασικές πληροφορίες που έχει ανάγκη ο κόσμος που πνίγεται στα χρέη, για το πότε θα έρθει η ρύθμιση, τι θα προβλέπει, ποιοι εντάσσονται και ποιοι εξαιρούνται.

Σύμφωνα με «συγκλίνουσες» πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία:

-          Ο μήνας υλοποίησης της εξαγγελίας Σαμαρά είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις. Γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί και αύριο ακόμη, ή την ερχόμενη Δευτέρα.

-           Η ρύθμιση θα προσφέρει 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω ενώ για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις.

-          Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα συμφωνήσει ο οφειλέτης θα υπάρξει μία ελαφρά μείωση στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για μικρά χρέη, αλλά και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.

-          Θα υπάρξει μια σημαντική μείωση του επιτοκίου, περίπου στο 4,5% - 4,7% ή και χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις.

-           Επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. Και αυτό επειδή πολλοί παρασύρονται και αφήνουν απλήρωτα τα χρέη και τους φόρους της χρονιάς (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις φόρου εισοδήματος, εισφορές) με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να τα εντάξουν και αυτά στη ρύθμιση –κάτι που δεν ισχύει όμως.

-          Στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ ως τώρα ρύθμιση.
-          Αυτοί που είχαν ρυθμίσεις και ήταν συνεπείς, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση. Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία επιπλέον μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

-          Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες, με χρέη από περίπου ένα εκατ. ευρώ και άνω.Αυτοί θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και κατά περίπτωση, με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε… Ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι «οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων». Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος προανήγγειλε ότι ταυτόχρονα, «θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου» έκανε μία έκκληση: Να έχουν εκπληρωθεί οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

«Όλες οι υποχρεώσεις όλων, για να μπουν στη ρύθμιση. Γι’ αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας «υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλετών: αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι’ αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Για τους συνεπείς, γι’ αυτούς που πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και τη ρύθμιση στην οποία είχαν μπει, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση. Θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος και άρα, θα είναι κερδισμένοι. Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων».