Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλλάζουν τα δεδομένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων - Καθιερώνεται το e-τιμολόγιο



Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία - Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», που αλλάζει τα δεδομένα στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Το πλήρες σχέδιο νόμου αναρτήθηκε στο opengov.gr και προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 29.10.2014.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης:

- Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

- Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.

- Καταργούνται κοστοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.