Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Eξοικονομήσετε χρήματα από την αγορά σχολικών ειδών



Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει και μαζί της φέρνει όλα αυτά τα έξοδα που επωμίζονται οι γονείς κάθε χρόνο αυτή την περίοδο.
Μολύβια, τετράδια, ξενόγλωσσα βιβλία, σχολικά βοηθήματα, τσάντες είναι κάποια από τα έξοδα που συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του μαθητή για τον Σεπτέμβριο. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το ΚΕΠΚΑ δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους γονείς όχι μόνο πώς να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και για να είναι ασφαλή τα προϊόντα που θα αγοράσουν.

Κάθε χρόνο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών κάνει έρευνα αγοράς σχετικά με τις τιμές των σχολικών ειδών σε διάφορα σημεία πώλησης. Τα φετινά στοιχεία δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως της δημοσιότητας όμως η έρευνα που διεξήγαγε το 2013 δείχνει ότι σε ένα μολύβι η διαφορά τιμής κυμαίνεται από 0,06€ έως και 10,30€, δηλαδή η ψαλίδα τιμών μπορεί να φτάσει και εώς  17,067%. Μια τσάντα Γυμνασίου-Λυκείου που θεωρείται η πιο ακριβή αγορά παρουσιάζει διαφορά στη τιμή εώς και 2,638%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος σχολικών ειδών κυμαίνεται ως εξής:

• Από 18,19€ εώς 505,59€ για τους μαθητές του Δημοτικού

• Από 21,16€ εώς 548,75€ για τους μαθητλες του Γυμνασίου-Λυκείου

Παλαιότερες μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν την τεράστια ψαλίδα τιμων. Συγκεκριμένα, το πακέτο (πχ μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, ξύστρες, γόμες, στυλό) διαμορφωνόταν:

• Από 13,2€ εώς 64,3€ για παιδιά Νηπιαγωγείου

• Από 25,76€ εώς 131,5€ για μαθητές Δημοτικού

• Από 19,9€ εώς 105,8€ για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εφιστά την προσοχή των γονέων προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά σχολικών ειδών και τους συμβουλεύει να λάβουν υπόψιν τους τα εξής:

     Τα σχολικά είδη διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το κάθε είδος είναι απαραίτητη. Οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, ενδέχεται να είναι σημαντικές.
    Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.
    Προσέχουμε την εμπορική ονομασία του προϊόντος, το όνομα και τα στοιχεία του υπευθύνου για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά καθώς και την ποσότητα του περιεχομένου του.
    Επιλέγουμε επιχειρήσεις και καταστήματα που γνωρίζουμε ότι σέβονται τον πελάτη και επενδύουν σε μια σχέση διαρκείας μαζί του.
    Επικοινωνούμε με τη γραμμή καταναλωτή 1520 για τις ερωτήσεις και τις καταγγελίες μας.
    Να αποφεύγουμε την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.
    Να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση των προϊόντων.
    Να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικιακή επισήμανση των προϊόντων.
    Να μην προβαίνουμε στην αγορά σχολικών ειδών που παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή όψη τέτοιου είδους, (γόμες, πλαστελίνες) τα οποία ενδέχεται τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα.
    Να επισκεπτόμαστε συχνά την ιστοσελίδα όπου αναφέρονται όσα προϊόντα αποσύρονται, από την κυκλοφορία και δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ΕΔΩ
    Ελέγχουμε τα σύμβολα και τις ενδείξεις πιθανού κινδύνου, τις φράσεις που υποδηλώνουν τους κινδύνους από τη χρήση του προϊόντος καθώς και τις οδηγίες προφύλαξης και ασφαλούς χρήσης.
    Να αποφεύγουμε την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να μην αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα.

Αντίστοιχα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους γονείς να προσέξουν τα εξής:

    Στην αγορά, μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών. Αν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι, έτσι, το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 2.679,49% παραπάνω για το Δημοτικό και 2.493,34% παραπάνω για το Γυμνάσιο – Λύκειο.
    Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί μας. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.
    Επιλέγουμε προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών.
    Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, στο παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται.
    Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο, με τα είδη, που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει. Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε, μαζί μας, για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας.
    Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη.
    Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
    Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.