Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χαρδούβελης για συνομιλίες με Τρόικα: 'Εχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών



Απότομα προσγείωσε ο υπουργός των Οικονομικών όσους περιμένουν φοροελαφρύνσεις - «Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές» απάντησε ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε σχετικά

«Έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της αυριανής έναρξης των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα στο Παρίσι.

Επί της ουσίας, ο κ. Χαρδούβελης επιχείρησε στροφή στη «realpolitik». Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, την αποπομπή των υπουργών του Ολάντ που ζητούσαν αλλαγή της γερμανικής οικονομικής συνταγής και τη διαβεβαίωση του προέδρου της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα συνεχίσει στη γραμμή της «οικονομικής ορθοδοξίας» του Βερολίνου, πολλοί μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια χαλάρωσης της ακολουθούμενης πολιτικής είναι μικρά.

Μπορεί αυτή η ερμηνεία να προκύπτει εύλογα από τις δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως ο υπουργός των Οικονομικών θέλησε να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις φοροελαφρύνσεις. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με την Τρόικα στο Παρίσι: «Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι σ" αυτή τη συνάντηση. Είναι στελέχη της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αυτοί μπορούν να μιλήσουν για το μνημόνιο, δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά...».

Σε άλλη ερώτηση για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο υπουργός των Οικονομικών απάντησε: «Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές...».

«Το γεγονός ότι είναι η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο», συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης και τόνισε: «Έχουμε επιταχύνει το έργο μας. Εχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά».