Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΕΝΦΙΑ: Και πάλι εξαιρέσεις για λίγους - Τι θα ανακοινώσει ο Χαρδούβελης



Θέμα ωρών είναι πλέον οι τελικές ανακοινώσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον Γκίκα Χαρδούβελη προκειμένου έτσι να μπει ένα τέλος σε ένα «σήριαλ» που ταλαιπώρησε κυβέρνηση και πολίτες.

Τα όσα θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών είναι αποτέλεσμα και της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία αποφασίστηκε το τελικό πακέτο διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που σίγουρα θα ανακοινωθεί είναι ότι η αποπληρωμή του φόρου «κλείδωσε» στις έξι - αντί των πέντε αρχικώς - δόσεις, μέχρι δηλάδη το τέλος Φεβρουαρίου χωρίς να επηρεάζουν καθόλου την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού. Παράλληλα μετά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι η έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πάει για το 2015 ενώ από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ δεν εξαιρούνται τα ξενοίκιαστα ακίνητα.

Τέσσερις αναμένεται να είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διόρθωση των αδικίων που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις:

- Η πρώτη αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 400 περιοχές της χώρας. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα και αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός είναι μικρότερος σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις φετινές και στις περσινές τιμές ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για τον φορολογούμενο

- Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμη στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά. θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορλογικές αρχές.

- Ακόμη θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις εκπτώσεις στις απαλλαγές να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία.

- Τέλος θα υπάρξουν και κάποιες ακόμη άμεσες διορθώσεις όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγω παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων).

Στόχος της κυβέρνησης είναι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες γιατί τα χρονικά δεδομένα είναι ασφυκτικά καθώς πρέπει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το σύστημα να είναι πλήρως έτοιμο προκειμένου τελικά η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώσει αναλυτικά το κοινό και τους λογιστές για τα σφάλματα που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεών τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές όποιοι τις δικαιούνται και να υπάρξει ακρίβεια και δικαιοσύνη στην αποτίμηση της φορολογίας τους.

Ετσι, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, το Δημόσιο θα διορθώσει τα σφάλματα που έκανε το ίδιο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα σφάλματα που έγιναν απ" τη δική τους πλευρά, όπως για παράδειγμα για τα ημιτελή και για τον