Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το «μπαλάκι» στην ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό δόσεων του ΕΝΦΙΑ



Από τα χείλη της ΕΛΣΤΑΤ κρέμεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως η κυβέρνηση, αναφορικά με τις ευκολίες πληρωμής που θέλει να κάνει στους φορολογούμενους για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ήδη κάποιοι φορολογούμενοι είτε ξόφλησαν, είτε πλήρωσαν μια δόση και συνέδραμαν στα έσοδα του προϋπολογισμού με 58 εκατ. ευρώ.

Εξακολουθεί να αγνοείται όμως το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, με την κυβέρνηση να θέλει να το απλώσει σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Δεν έχει τέλος ο «γολγοθάς» για τον ΕΝΦΙΑ

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση επέκτασης του ορίζοντα των δόσεων έως τον Φεβρουάριο. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τις επτά δόσεις για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος.

Ό,τι εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο του επομένου έτους, εφόσον αποτελεί έσοδο που έχει βεβαιωθεί στο προηγούμενο έτος, μπορεί να μετρήσει δημοσιονομικά στο προηγούμενο.

Έτσι, θεωρητικά, ο ΕΝΦΙΑ ακόμα και εάν εξοφλείται έως τον Φεβρουάριο του 2015, μπορεί να μετρήσει στα έσοδα του 2014.

Θα μπορούσε να πάει και παραπέρα; Μέχρι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015; Ενδεχομένως.

Και γι" αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ. Μόλις η Αρχή απαντήσει, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις δόσεις, χωρίς όμως να «ξεχειλώνουν» επικίνδυνα για την εισπραξιμότητα του φόρου. Μια χρυσή ισορροπία αναζητείται σε ένα φόρο που στήνει σκηνικό Βατερλό για την κυβέρνηση.