Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η τρόικα ξανάρχεται: Στην Αθήνα οι θεσμοί με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης



Με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης υπό μάλης θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα οι τρεις από τους τέσσερεις εκπροσώπους των θεσμών με την ευκαιρία του συνεδρίου του Economist που γίνεται σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής.

Οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι ( ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι ( ESM ) θα συμμετέχουν μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Χουλιαράκη στη συνεδρία με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο οικονομικός μαραθώνιος της Ελλάδας συνεχίζεται».

Οι τρεις από τους τέσσερεις επικεφαλής των ομάδων που είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα, δύο εβδομάδες μετά την επίσημη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα θέσουν τις απαιτήσεις τους μέχρι και την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο.

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα περιγράφονται άλλα 113 μέτρα και δράσεις -πολλά από αυτά βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την δεύτερη αξιολόγηση- τα οποία θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα για να μην ζήσουμε άλλη μια ετήσια αξιολόγηση.

Η επικεφαλής της ομάδα του ΔΝΤ, κ. Ντέλια Βελκουλέσκου θα συμμετέχει από απόσταση (θα συνδεθεί μέσω skype) σε ένα εξίσου σημαντικό θέμα για την Ελλάδα που αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον ένα χρόνο μετά το αντίστοιχο συνέδριο του Economist που έγινε στο τέλος Ιουνίου του 2016.

Αν κρίνει κανείς από τις παρατηρήσεις που γίνονται συχνά πυκνά από τον σκληρό του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν για τις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των αγορών εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, ούτε και αυτή η συνεδρία θα είναι ευχάριστη για τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργό Οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται και η αυριανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βασικά θέματα της συζήτησης είναι δύο:

- Η Ευρώπη απέναντι σε ένα συνεχώς ογκούμενο κύμα κατά της πολιτικής συνεχούς λιτότητας

-Η μισοτελειωμένη δουλειά του ESM με την Ελλάδα

Βεβαίως, από την συζήτηση δεν θα λείψει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού το συνέδριο βάζει την ερώτηση αν υπάρχει νέα προσέγγιση στο θέμα και αν τελικά το χρέος δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Με την ιδιότητά του ως ένας από τους επικεφαλής των θεσμών και μάλιστα ως ο κύριος δανειστής της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ μπορεί να τοποθετηθεί και για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για το μέλλον του ελληνικού χρέους μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.