Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φόβοι για κατάρρευση της Deutsche Bank – Επαναγοράζει χρέος



Έντονες ανησυχίες προκαλούν στους επενδυτές παγκοσμίως οι απώλειες που καταγράφουν οι μετοχές και τα ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, η οποία προσπαθεί ωστόσο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός έχασε από την αρχή της χρονιάς το 37% της χρηματιστηριακής του αξίας.

Μάλιστα, σήμερα η τράπεζα προχώρησε σε διάψευση των φημών που κυκλοφορούν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει ομόλογο της και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως έχει παραπάνω από επαρκή κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τα κουπόνια στα πιο ρισκαδόρικα ομόλογα της τόσο για φέτος όσο και για το 2017.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η DB, δημοσιοποίησε και ένα εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους απ' τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Marcus Schenck που υπογραμμίζει ότι «η θέση της τράπεζας τόσο σε επίπεδο κεφαλαίων όσο και διαχείρισης ρίσκου παραμένει ισχυρή».

Το κόστος προστασίας έναντι μίας στάσης πληρωμών από την Deutsche Bank έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, την ώρα που οι μετοχές της διαπραγματεύονται μόλις στο ένα τρίτο της αξίας ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, αναφέρουν πως η τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο επαναγοράς μέρους του χρέους της ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για σχέδιο επαναγοράς κύριων ομολόγων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται στο σχέδιο τα CoCos, που τις προηγούμενες μέρες ήταν αντικείμενο των μαζικών πωλήσεων από τους επενδυτές.

Εξάλλου, ο Wolfgang Schaeuble έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί για την «υγεία» της Deutsche, λέγοντας πως δεν έχει «ανησυχίες». Στο ίδιο μοτίβο και ο CEO, John Cryan, που είπε πως η τράπεζα είναι «σταθερή σαν βράχος».