Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Το ΔΝΤ μπαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ



To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό έως πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο, επικαλούμενο πηγές των δανειστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

 

Σημειώνεται, ότι όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ ασχολήθηκε και με τη δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους.

Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Λαγκάρντ σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.