Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ



Με εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα διαβιβάστηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου το τελικό πόρισμα   των 965 σελίδων της Εξεταστικής Επιτροπής  της Βουλή που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης   από Τράπεζες.

Ειδικότερα, η  ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός, διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, με εντολή την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων. Σε καταφατική περίπτωση, προσθέτει η κυρία Δημητρίου, δηλαδή εάν προκύψει η τέλεση αξιόποινων πράξεων-αδικημάτων, να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων).

Μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της προς τον συνάδελφο της, σημειώνει ότι εάν κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013.

Το παλαιό αυτό πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά  και των Τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.  Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ,  Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης.
 
Η διαδρομή της τροπολογίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους πρώην  γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων κατά την ενδεκαετία  2000-2011 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η τροπολογία εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ και  άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  οι οποίες ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Κοντολογίς τότε, απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των Τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ.