Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ανοικτό το ενδεχόμενο άρσης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση


Ανοικτό φαίνεται πως παραμένει το ενδεχόμενο άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την Κομισιόν. 
 

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων διά βίου μάθησης επιβλήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση, ενώ υπολογίζεται πως η ετήσια αύξησή τους ανέρχεται ακόμα και στα 2.000 ευρώ. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου όμως φαίνεται πως είναι εκείνη που θα χειριστεί το ζήτημα, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη απεστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο ζητείται επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί το «πάγωμα» του μέτρου, καθώς αυτό αξιολογείται ως επιβολή έμμεσου φόρου στην εκπαίδευση, κάτι που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

Το θέμα άλλωστε έχει ιδιαιτέρως επισημανθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε εκ νέου επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη με την οποία ζητεί την ακύρωση της εφαρμογής ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης και προτείνει ισοδύναμα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μέτρο. 

Σε συνέντευξή του άλλωστε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε πως το θέμα συζητείται και είναι προς διερεύνηση, καθώς όπως είπε υπάρχει διακομματική συναίνεση. Εξάλλου αποκάλυψε πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σκοπό να προχωρήσει στην άρση του μέτρου, αλλά «δεν πρόλαβε» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι μόλις ενημερωθεί για το θέμα ο νέος υπουργός θα αποφασιστεί και το αν η άρση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή άλλο τρόπο.