Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Aναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων



Aναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μετά τις επαφές που είχαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα στελέχη των διεθνών ομίλων ΕxxonMobil και Τotal.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Ετσι, φούντωσαν και οι πληροφορίες ότι, εκτός από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις Οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι διεθνείς όμιλοι, μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ. ΠΕ.) βλέπουν νέες περιοχές τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης.

Μολονότι, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, οι πληροφορίες φέρουν την ExxonMobil να εισέρχεται στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.- Total – Edison, που έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό για έρευνα / εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2, στην Κέρκυρα.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την είσοδο του διεθνούς ομίλους και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ. Εκτός από τα Οικόπεδα 2 και 1 στο Ιόνιο, πρόκειται για τον Πατραϊκό Κόλπο, το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και για δύο χερσαίες περιοχές στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σε Αρτα – Πρέβεζα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν, όπως αναφέρει η «Δημοκρατία», ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι και η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ ExxonMobil – Τοtal – EΛ.ΠΕ., η οποία θα διεκδικήσει τη έρευνα και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων σε νέες περιοχές τόσο του Ιονίου όσο και νοτίως της Κρήτης.

Αν και η έρευνα νότια της Κρήτης θεωρείται «ακριβό σπορ», στελέχη που προβλέπουν ότι οι διεθνείς όμιλοι «βλέπουν» και αυτή την περιοχή επισημαίνουν πως μπορεί το κόστος έρευνας να είναι υψηλό, αλλά και τα πιθανά κοιτάσματα θα είναι μεγάλα.

Γιατί πετρελαϊκοί κολοσσοί «φλερτάρουν» με τα κοιτάσματα της Ελλάδας

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των ξένων πολυεθνικών, με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί διαγωνισμοί και κυρίως ο 2ος γύρος παραχωρήσεων;

Σε πέντε τους απαριθμεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννης Μπασιάς, ο οποίος μιλά στο Euro2day.gr κι εξηγεί:

«Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου». Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά πρόκειται για περιοχή με «ασβεστολιθικά πετρώματα που έκρυβαν το κοίτασμα, και ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωλογική δομή. Αντίστοιχες μορφές υπάρχουν και στον ελληνικό χώρο και μάλιστα στο Ιόνιο Πέλαγος».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, σε πρόσφατη ημερίδα, τον περασμένο Μάρτιο, είχε μιλήσει για μικρά Ζορ στην προαναφερόμενη περιοχή.

Η γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο οι μεγάλες εταιρίες τη βλέπουν ως επενδυτικό προορισμό. Όπως εξηγεί ο κ. Μπασιάς «Ο δεύτερος λόγος αφορά στο ό,τι βρισκόμαστε σε μία περιοχή από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νότια της Κρήτης που δεν έχει γεωπολιτικά προβλήματα και αναταραχές. Πρόκειται για ενθαρρυντικό γεγονός, το οποίο μετρούν σοβαρά οι εταιρίες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ ο τρίτος λόγος για τον οποίο οι πετρελαϊκές εταιρίες έπιασαν ξανά δουλειά και βλέπουν με διαφορετικό «μάτι» την περιοχή μας είναι οικονομικός: «Μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης το κόστος των καινούργιων τεχνολογιών που αφορούν στις έρευνες υδρογονανθράκων έχει μειωθεί», σημειώνει στο Euro2day.gr και συνεχίζει: «Το 2014 ούτε καν θα το σκεφτόντουσαν οι εταιρίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως διενέργεια σεισμικών ερευνών, νέα ερμηνεία σεισμικών δεδομένων, γεωτρήσεις κ.λπ.».

Η δουλειά που έχουν κάνει επίσης οι ελληνικές εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas, είναι σημαντική ως προς αυτόν τομέα. Όπως τονίζει ο κ. Μπασιάς «οι δύο όμιλοι γνωρίζουν καλά την περιοχή έχουν δεδομένα στη διάθεση τους και συνεπώς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης επενδυτών. Και πράγματι το έχουν καταφέρει».

Ο πέμπτος λόγος επικεντρώνεται στο έργο που έχει ξεκινήσει να κάνει η νεοσυσταθείσα ΕΔΕΥ: «Έχουμε μιλήσει σχεδόν με όλες τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Συμμετέχουμε σε ειδικές ενημερωτικές ημερίδες, όπως τελευταία στο Χιούστον, στο Βέλγιο, τη Ρώμη και την Κύπρο. Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό».

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ έχει συμφωνήσει με τη νορβηγική εταιρία PGS, στο πλαίσιο του γενικού συμβολαίου που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο, για διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης αλλά και ανάμεσα στα Κύθηρα και τα Χανιά προκειμένου να ληφθούν πιο ακριβή δεδομένα.