Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Εθνική συναίνεση για το χρέος ζήτησαν Διαμαντοπούλου και Σβόμποντα



Στην ανάγκη δημιουργίας εθνικής συναίνεσης προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ισχυροποιηθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του χρέους, συνέκλιναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που έγινε χθές στα γραφεία του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα υπό την Άννα Διαμαντοπούλου και κεντρικό προσκεκλημένο τον ηγέτη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα.

Στη συζήτηση που έγινε με αφορμή έρευνα του think tank Demos για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ευρώπη την περίοδο της κρίσης, οι ομιλητές επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν «είναι η δημοκρατία αντιμνημονιακή».

Ο κ. Σβόμποντα τάχθηκε ακόμη μια φορά υπέρ της σταδιακής αποχώρησης της τρόικας, λέγοντας ότι δεν αποτελεί δημοκρατικό θεσμό και επιβάλλει στους πολίτες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να συμμετέχει και το κοινοβούλιο και ο λαός.

Η δημοκρατία με την εμφάνιση της κρίσης δεν λειτούργησε. Οι αποφάσεις αντί να λαμβάνονται με εισήγηση της Επιτροπής, λαμβάνονταν μετά από εισήγηση της ισχυρότερης χώρας, είπε η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μικρά βήματα αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση για μια νέα Συνταγματική Συνθήκη, για πολιτική ενοποίηση, για έναν κοινό προϋπολογισμό, για τις εργασιακές σχέσεις, για μια κοινή εξωτερική πολιτική.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μίλησε για πελώριο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και την αδυναμία της να φτιάξει τον ευρωπαίο πολίτη. Ζήτησε να υπάρξει μια Ευρώπη με ομοσπονδιακή συγκρότηση, αλληλέγγυα και δημοκρατική. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής ήταν μεγάλη αποτυχία και ότι πλήττεται η δημοκρατία. Ερωτηθείς ο κ. Σκουρλέτης γιατί δεν δέχεται να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος, επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν ανοίγει τη συζήτηση, θεωρώντας το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ιερή αγελάδα.

Πρώτη φορά ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για ομόσπονδη Ευρώπη, διαπίστωσε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι τα 4 κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, είμαστε κοντά να συμφωνήσουμε ώστε να διαπραγματευτούμε από κοινού το χρέος.

Για εκπτώσεις στη δημοκρατία, στην Ευρώπη στη διάρκεια της κρίσης μίλησε η ευρωβουλευτής Μ. Κοππά, ενώ ο βουλευτής Χ. Δήμας τόνισε ότι το μνημόνιο επέτεινε την κρίση και περιόρισε τις δημοκρατικές διαδικασίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενότητα προκειμένου να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του αύριο.

Ο ΓΓ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι αν δεν βρουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κοινό λόγο που να μιλάει στα προβλήματα των πολιτών θα γίνουν στην Ευρώπη ότι το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε φτηνό και απολιτικό το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο και ζήτησε αναλογικότερο εκλογικό νόμο, τέλος στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και στο πελατειακό κράτος.

Ο Α. Παπαδόπουλος, μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι παρά τα προβλήματα, η δημοκρατία δεν απειλείται και η ΕΕ αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο ομαλότητας και αναρωτήθηκε αν είχαμε δημοκρατία όταν επί δεκαετίες λειτουργούσε το πελατειακό κράτος, ενώ επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις τερατογεννέσεις ακραίων κομμάτων.

Μίλησαν επίσης ο σκηνοθέτης Σ. Γκορίτσας, η καθηγήτρια φιλοσοφίας Β. Κιντή και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος. Παρόντες στη συζήτηση ήταν μεταξύ άλλων οι Γ. Καμίνης, Γ. Φλωρίδης, Τ. Γιαννίτσης, Γρ. Ψαριανός, Γ. Παγουλάτος, Αρ. Δοξιάδης, Π. Κουκουλόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Α. Σπανού.