Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τούρκος καθηγητής: Φταίνε οι Έλληνες για τις ταραχές στην Πόλη



Mετά τον δήμαρχο στο Νιχώρι που τα έβαλε με τους Ρωμιούς και τους Αρμένιους για τα γεγονότα, ομοίως και ο καθηγητής Αχμέτ Ατάν, Κοσμήτορας μάλιστα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Γιλντίζ με το παρακάτω tweet λέει ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες της Πόλης έπαιξαν ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Ταξίμ.

Καταλήγει με τη φράση "Παρακαλώ, ψάξτε το σόι σας" υπονοώντας πως οι διαδηλωτές μάλλον δεν ήταν και τόσο γνήσιοι Τούρκοι. Παράλληλα προσθέτει μία φωτογραφία από τις διαδηλώσεις την εποχή του κινήματος των Νεοτούρκων το 1908 στην οποία γράφει ότι και τότε Εβραίοι, Αρμένιοι και Ρωμιοί ζητούσαν την παραίτηση του Αμπντούλ Χαμίτ. Στην απρόσμενη και απαράδεκτη αυτή δήλωση που ξυπνά τις χειρότερες αναμνήσεις από το παρελθόν καταδικάστηκε σφοδρά απο την ακαδημαϊκή κοινοτητα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις εναντίον των δηλώσεών του, μία από τις οποίες είναι η συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση του από το Πανεπιστήμιο.

Οι σκοπιμότητες των αντιδράσων δεν είναι εμφανής, ωστόσο σε παρόμοιες ιστορικές περιόδους όπως το κίνημα των Νεοτούρκων είχε αγκαλιαστεί απο όλες τις εθνότητες της περιόδου εκείνης.

Η Κυβέρνηση Ερντογάν και η Ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία

Είναι γεγονός πως από το 2003 η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε πολλά προνόμια και αλλαγές σε όλο το θεσμικό πλαίσιο διαβίωσης τόσο της Μειονότητας όσο και του Πατριαρχείου, ξεφεύγοντας από την πολιτική της ισότητας και αμοιβαιότητας ενώ στα ζητήματα της Χάλκης υπάρχει δυναμική η οποία ωστόσο μένει να φανεί.

Η επαναλειτουργία εκκλησιών, η λειτουργία σε εκκλησίες πρώτη φορά από το 1922, η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου των Βακουφίων, η επαναφορά προνομίων και οι επιστροφές ακινήτων, η απλούστευση διαδικασιών για αυτούς που επιστρέφουν στην Τουρκία, η ενεργός συμμετοχή των Μειονοτικών Ιδρυμάτων σε συνομιλίες με το κράτος και η αναγνώριση της ύπαρξης μας αποτελούν σίγουρα δυνατά σημεία που έχει κάνει επιτυχία η κυβέρνηση τα οποία αναγνωρίζονται από όλους.

Επίσης η άνθηση του τύπου, της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και η αρχή αλλαγών- όπως αναφέρει το omogeneia.tu - σε βασικά θέματα της Μειονότητας έγινε με την ανοχή και συνδρομή –άτυπα- της Κεντρικής διοίκησης στην Άγκυρα, κάτι το οποίο πια είναι εμφανές παντού.

Συνεπώς η οποιαδήποτε συσχέτιση προφανώς είναι άστοχη και άδικη αφού το σύνολο των Πολιτών είναι νομοταγές, σέβεται τους νόμους και την τάξη εντός της Τουρκικής επικράτειας και σίγουρα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση απο αξιωματούχους του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης ή απο την Κυβέρνηση.