Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σούπα κρέμα κάστανο με μαυροδάφνη


  • 700γρ. κάστανα βρασμένα (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
  • ½ φλιτζ. μαυροδάφνη
  • ½ φλιτζ. καπνιστό χοιρομέρι (αλλαντικό) σε κύβους
  • αλάτι
  • πιπέρι
 
  1. Σε μέτρια θερμοκρασία σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και το βούτυρο το σέλερι και το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά. Προσέχουμε να μην καούν, αλλά μόνο να γυαλίσουν και να χρυσαφίσουν.
  2. Προσθέτουμε τα κάστανα και τη μαυροδάφνη. Δυό λεπτά αργότερα, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Κάνουμε βελουτέ τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την περνάμε από μούλτι και έπειτα από σουρωτήρι για πιο βελούδινη υφή. Προσθέτουμε το καπνιστό χοιρομέρι και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Σερβίρουμε προαιρετικά με κρουτόν.