Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αλλιώτικες φακές...τώρα με φρούτα



Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζω για 2 λεπτά 500 γρ. φακές και τις ξεπλένω με κρύο νερό. 

Σε κατσαρόλα, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, καβουρντίζω 60 γρ. αποξηραμένα σύκα και 60 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, όλα ψιλοκομμένα, μαζί με 50 γρ. ξανθές σταφίδες, 2 φύλλα δάφνης, 2 ξύλα κανέλας και μετά από 1 λεπτό 60 γρ. χονδροσπασμένα καρύδια. Μόλις αρχίζουν να βγάζουν λίγο καπνό και να «καψαλίζονται», ρίχνω 1 κ.σ. πετιμέζι και σβήνω με 2 κ.σ. ξίδι. 

Ρίχνω τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτω νερό μέχρι 2 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζω, προσθέτω 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν (ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το είδος τους και από το αν είναι φετινές ή όχι οι φακές). Οταν είναι έτοιμες, ρίχνω ½ ποτήριέ.π. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύω (υλικά για 4 άτομα).