Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς: Πρόθυμες οι ΗΠΑ να παρέμβουν στο Κυπριακό



Την απόλυτη ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε στο Λευκό οίκο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάϊκ Πενς εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, καθώς ο κ. Πενς επανέλαβε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση της Ουάσιγκτον ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Στη διάρκειας 45 λεπτών συνάντηση συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, και τα προβλήματα που υπάρχουν στις συνομιλίες για τα οποία ο κ. Πενς ήταν ενήμερος. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ανέπτυξε «σε βάθος τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού».

«Αυτό που με ικανοποιεί» σημείωσε «είναι το αίσθημα, αλλά και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι η λύση του Κυπριακού που θα γίνεται αποδεκτή βεβαίως από το σύνολο του λαού και που θα βασίζεται σε αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ».

Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο είναι σημαντικά θετικό το στοιχείο πως υπήρξε προθυμία του κ. Πενς «να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου, είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετείχε στη συνάντηση, ο κ. Πενς ήταν επίσης το ίδιο θερμός με το προκάτοχο του.

Στη συνάντηση τέθηκαν και τα θέματα των διμερών σχέσεων αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόλπο. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό που τον ικανοποιεί «είναι η εκτίμηση από τις ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών».

Χθες ο Μάϊκ Πενς είχε τα γενέθλια και την επέτειο του γάμου του και ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι πριν 10 χρόνια είχε επισκεφθεί τη Κύπρο. Προσκλήθηκε από τον κ. Αναστασιάδη να επισκεφθεί και πάλι το νησί, αυτή τη φορά ως Αντιπρόεδρος.