Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στήριξη από Βρετανία για λύση στο κυπριακό



Την βούληση της Βρετανίας να στηρίξει, ως εγγυήτρια δύναμη, την «όποια λύση αποφασιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων», εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μάϊκλ Φάλον.

Μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαίδη, ο κ. Φάλον επαναβεβαίωσε την προσφορά της Βρετανίας για επιστροφή της μισής έκτασης των βρετανικών βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, με την ελπίδα, όπως είπε, η συγκεκριμένη προσφορά να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, σημείωσε, πως η προσφορά αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι «δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων στην προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε, ότι διαβεβαίωσε τον Βρετανό ομόλογό του, πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιθυμία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι δεδομένη. Επίσης είπε, ότι υπογράφτηκε ένα «ανανεωμένο, ακόμα πιο φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Ο κ. Φωκαίδης ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αύριο, Σάββατο 11.02.2017 για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, καθήκοντα ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Μετά την συνάντηση τόνισε: «Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».