Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ν. Αναστασιάδης: Η πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στο αδιέξοδο



«Δεν νομίζω να άλλαξε ο Ακιντζί. Άλλαξαν οι συνθήκες μέσα από τις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο Κυπριακό, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της Άγκυρας ήταν εκείνη, η οποία οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «οι οπισθοδρομήσεις σε θέματα που είχαμε συμφωνήσει, έχουν δημιουργήσει μια όχι ευχάριστη κατάσταση».

«Είπα στον Ακιντζί: "Είναι αδιανόητο να σηκώνεσαι να φεύγεις από τις διαπραγματεύσεις για μια απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός"», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για προφάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε ό,τι αφορά την απόφαση την κυπριακής Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα».

Όπως πρόσθεσε, θα ήταν πιο έντιμο να έλεγε ο κ. Ακιντζί ότι «καλό θα ήταν να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πηγή του κακού» τις εγγυήσεις, ενώ τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σε πλήρη συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο, είπε ότι «θα έπρεπε να ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε».