Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Ξεκίνησε η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Αργοναύτης»



Άρχισε σήμερα στην Κύπρο η ετήσια πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2017», η οποία θα διαρκέσει έως και τις 2 Ιουνίου. Θα συμμετάσχουν με προσωπικό ή και αεροναυτικά μέσα 22 ευρωπαϊκές και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων της μέσων από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και την διοργανώνει, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Γαλλία και την Βρετανία.

Ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση πολιτικό - στρατιωτικής συνεργασίας που διεξάγεται στην Κύπρο».

Θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στην άσκηση με 24 υπηρεσίες από οκτώ υπουργεία (Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Υγείας, Ενέργειας και Εργασίας). Ο γενικός συντονισμός της άσκησης ανατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με ένα αντιτορπιλλικό κατευθυνομένων βλημάτων το USS Mahan (DDG 72) κλάσης Arleigh Burke-και ένα αεροσκάφος  P-8A Poseidon.