Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Ο Ν. Αναστασιάδης δηλώνει λυπημένος για την άρνηση πρόσκλησης για κοινή συνάντηση από μέρους Μ. Ακιντζί



Τη λύπη του εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όσον αφορά την απόφαση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να μην αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση ουσίας που υπέβαλε μέσω του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και για την άρνησή του να αποδεχθεί πρόσκληση από μέρους του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, για κοινή συνάντηση τη Δευτέρα.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η συνάντηση θα είχε στόχο την ανασκόπηση της διαμορφωθείσης κατάστασης, προκειμένου να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή προσέγγιση που θα οδηγούσε σε ουσιαστικά βήματα, όχι απλώς για πρόοδο, αλλά και οριστική εξεύρεση συνολικής λύσης.

Αναφέρει, επίσης, ότι μεγαλύτερη απογοήτευση τού προκαλεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με το πρόσχημα ότι τάχα τίθενται προϋποθέσεις για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σε μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Υπογραμμίζει ότι προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, υπέβαλε πρόταση για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος μέσα από διαδικασία πάρε-δώσε.

Ταυτόχρονα, προσέθεσε, αξίωσε να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωση την οποία ο Ν. Αναστασιάδης απέρριψε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, κατέθεσε την πρότασή του, για μετάβαση αμέσως στη Γενεύη για διαπραγμάτευση, κατά τρόπο που να μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα: Η διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεκαλείτο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με σκοπό την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας ή να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος εντός ακτίνας συμφωνίας, στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε νωρίτερα ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έχει αποτέλεσμα, λόγω της στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, όπως είπε, συνεχίζει τη ίδια συμπεριφορά που είναι εκτός των όσων προβλέπονται από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.

Ισχυρίστηκε ότι ακυρώνει την αρχή που περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ότι όλα τα θέματα συζητούνται αλληλένδετα μεταξύ τους και θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.