Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Κύριε πρόεδρε, έχασα όλη μου την οικογένεια στο δυστύχημα της «Ήλιος» και μου πήρατε και τα λεφτά



Το κούρεμα καταθέσεων στη Κύπρο, δεν εξαίρεσε κανέναν… ή σχεδόν κανένα, αφού κάποιοι είχαν προλάβει να απομακρύνουν τις καταθέσεις τους σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών και οι συμπέθεροι του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, κάτι που δημιούργησε τεράστιες αντιδράσεις με εύλογες υποψίες για εκ των προτέρων ενημέρωση τους.  Ωστόσο θύματα του κουρέματος υπήρξαν και άνθρωποι που όλη τους η ζωή ήταν ένας τραπεζικό λογαριασμός, όπως ο Αντρέας Ευριπίδου που έχασε στο αεροπορικό δυστύχημα της «Ήλιος» τους γονείς του και τις δύο αδελφές του. 

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είχαν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος κουρεύτηκε και σήμερα ο Αντρέας βρίσκεται στα όρια της απελπισίας, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη. Προχθές δημοσιοποίησε επιστολή του στον Κύπριο Πρόεδρο, η οποία δεν χρειάζεται σχόλια
 
Διαβάστε παρακάτω την πλήρη επιστολή

«Ανδρέας Ευριπίδου

23 Ιουλίου 2016

Εξοχότατο Πρόεδρο
Της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξοχότατε Κε Πρόεδρε
Ονομάζομαι Αντρέας Ευριπίδου, είμαι ένα από τα ορφανά της Ηelios. Το ξέρω ότι σας φαίνομαι άγνωστος γιατί κρυβόμουν για σχεδόν 11 βασανιστικά, με την σημασία της λέξεως, χρόνια ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου ζω στη κατάθλιψη και την μιζέρια. Γιατί κάποια γεγονότα ούτε το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τα συλλάβει.
Είχα χάσει τότε του γονείς μου αλλά και της δυο μικρότερες αδερφούλες μου, είχε ξεκληριστεί ολόκληρη η οικογένεια μου μένοντας μόνος. Πάντα προσπαθούσα να αποφεύγω την δημοσιότητα γιατί δεν ήθελα να με βλέπει ο κόσμος με λύπηση και μετά από 11 χρόνια κάνω το αντίθετο γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμένα κάθε άνθρωπος έχει τα όρια του, ήθελα απλά να ζήσω σαν άνθρωπος και αυτό το στερούμαι.  Έχουν περάσει τα χρόνια και ακόμη προσπαθώ με κάθε τρόπο να σταθώ στα πόδια μου και να καταφέρω να ζήσω φυσιολογικά  σαν όλους εσάς.
Μου έχετε πάρει όλα τα λεφτά ότι είχα και δεν είχα και όταν εννοώ όλα, όλα ανεξαιρέτως. Με έχετε φέρει και πάλι στο μηδέν.

Έχω καταντήσει τα τελευταία χρόνια κε Πρόεδρε, κατά καιρούς, να είμαι χωρίς ρεύμα χωρίς νερό και να κινδυνεύω με νευρική ανορεξία.

Σας στέλνω όλους ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, διπλοσυστημένες και μέσω email, ζητώντας βοήθεια και με λίγα λόγια να με αγνοείτε όλοι σας.
Κε πρόεδρε δεν έχω οικογένεια από πίσω μου να με στηρίξει η να μου δώσει κάτι που έχω ανάγκη, είμαι ο μοναδικός ΕΠΙΖΩΝ από την οικογένεια μου.
Για να σας δώσω να καταλάβετε πως νιώθω απλά φανταστείτε να έρθετε στη θέση μου για λίγο. Σε μια ημέρα χάνεται όλη η οικογένεια σας, μένετε μόνος και απροστάτευτος, χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά και χωρίς την οικογενειακή θαλπωρή.

Η ιδέα μόνο ανατριχιάζει!
Σε αυτό τον τρομακτικό κόσμο εγώ ζω. Και τώρα έχω φτάσει σε κάποια ηλικία όπου θα ήθελα να προχωρήσω με τη ζωή μου. Να παντρευτώ να δημιουργήσω οικογένεια όπου πιστεύω εκεί θα είναι η πραγματική μου γιατρειά στο να μπορέσω να ξαναβρώ την ευτυχία μου και να βρω λίγη παρηγοριά αλλά δεν μπορώ να τα κάνω λόγω οικονομικών κε Πρόεδρε. Θα ήθελα το σπίτι μου κε Πρόεδρε να ξαναγεμίσει χαρά και ευτυχία.
Αντί αυτού κινδυνεύω να τα χάσω και αυτά που μου έχουν αφήσει. Αγωνίζομαι πραγματικά να επιβιώσω σε ένα υπερβολικά σκληρό  κόσμο και ένα κράτος το οποίο δεν νοιάζεται.
Στην κηδεία κε Πρόεδρε ήσασταν εκεί και δεν θα ξεχάσω που μου είχατε πει «Ανδρέα είσαι δυνατός στάσου στα πόδια σου γερός και δυνατός», τα πόδια μου όμως άρχισαν και λυγίζουν κε Πρόεδρε πραγματικά.

Διατελώ μετά τιμής
Ανδρέας»

Θετική ανταπόκριση από την κυπριακή κυβέρνηση στο αίτημα οικονομικής βοήθειας του κ. Ευριπίδου

Εντολή στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης Ανθρωπιστικών ζητημάτων «Μαρί», «Ήλιος» και «Άλλων Ανθρωπιστικών Θεμάτων» όπως χειριστεί άμεσα το αίτημα του κ. Ανδρέα Ευριπίδου για οικονομική βοήθεια από το κράτος, έχει δώσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραμματέα του Κυπριακού  Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόση Τσιόλα, ο κ. Ευριπίδου, ο οποίος έχασε την οικογένειά του στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005, από την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας Εταιρείας «Helios Airways Ltd», έστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23.7.2016, με την οποία ζητά οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Τσιόλας σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα και τα προβλήματα αυτά με μέγιστη ευαισθησία και κατανόηση.
«Για αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ζητήματα που αφορούν παροχή κατά χάριν οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, με τη συντριβή του αεροσκάφους της Εταιρείας “Helios Airways Ltd”, στην περιοχή του Γραμματικού, βόρεια της Αθήνας, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αξιολογούνται και εξετάζονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης Ζητημάτων που αφορούν στις οικογένειες των ηρώων της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία συστάθηκε με τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της εν λόγω Επιτροπής εξετάζεται ήδη και το αίτημα του κ. Ευριπίδου» αναφέρει ο Γραμματέας του Υπουργικού.

Προσθέτει πως μετά από υποβολή σχετικής εισήγησης από την εν λόγω Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την παραχώρηση υποτροφιών, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, στα 11 ανήλικα παιδιά των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές (ενός κύκλου σπουδών μετά την απόκτηση του πτυχίου), ποσού ύψους μέχρι €10.000 ανά έτος, σύμφωνα με τα πραγματικά ετήσια κόστη φοίτησης, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαμονής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα, η πιο πάνω Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και μέχρι σήμερα έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις πιο πάνω οικογένειες και είναι σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να εξευρεθεί νόμιμος τρόπος καταβολής οικονομικής βοήθειας, για ανθρωπιστικούς λόγους, στις πιο πάνω οικογένειες. Υπολογίζεται ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, το αργότερο εντός Οκτωβρίου 2016.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρου της υπό αναφορά Επιτροπής, όπως χειριστεί άμεσα το ζήτημα και για αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Ευριπίδου, για το αίτημα που υπέβαλε, ενημερώνοντας τον και για τα πιο πάνω» αναφέρεται.