Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: Έγγραφο των Τούρκων προς τον ΟΗΕ προκάλεσε αντιδράσεις



Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, προκάλεσαν οι επικρίσεις, που διατύπωσε η Συμμαχία Πολιτών σε σχέση με το έγγραφο του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, το οποίο κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη στις 29 Ιουλίου.

 

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κασουλίδης τονίζει ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να γνωρίζει ότι κάθε δύο με τρεις μήνες, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη συγκεντρώνει όλες τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία και τις καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη, με έγγραφο που ζητείται να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη.

Σε ανταπάντηση, προσθέτει, η τουρκική αντιπροσωπεία ζητά να κυκλοφορήσει το έγγραφο αυτό ως συνημμένο του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος , διότι το ίδιο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο έγγραφο αυτό, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, "υπάρχει η μορφή της απάντησης, η οποία είναι και αυτή η συνήθης".

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτηρίζει "κατανοητή την προσπάθεια αποδόμησης των μερών του σημερινού διαλόγου" και υποδεικνύει ότι όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι "ο διάλογος δεν διεξάγεται μεταξύ των κρατών, όποιοι και αν είναι οι ισχυρισμοί της πάγιας τουρκικής θέσης".
Ο διάλογος, αναφέρει, διεξάγεται στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι το έγγραφο, που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ από την Τουρκία, και εκ μέρους του ψευδοκράτους, περί δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο και για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία "αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση που υπονομεύει ευθέως την προοπτική των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων", προσθέτει.

Το ΔΗΚΟ εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου, κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι "παραπλανεί τον λαό και ότι ζημιώνει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση και την Κυπριακή Δημοκρατία, προβαίνοντας σε οδυνηρές υποχωρήσεις, για χάρη ενός ανύπαρκτου καλού κλίματος".

Υποστήριξε ότι το έγγραφο "αποδεικνύει περίτρανα το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει".