Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υποστηρίζουν τη διαδικασία της Γενεύης



Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου, του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού και του αριστερού ΑΚΕΛ επέκριναν σήμερα τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου γιατί ακόμη και τις παραμονές της διάσκεψης της Γενεύης επιδίδονται σε πολεμική εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, όσο πλησιάζουν καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

"Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να την αποδεχθούν", είπε ο κ. Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την καλύτερη προοπτική για λύση του Κυπριακού. 

Διερωτήθηκε τι θα πράξουν τα πέντε κόμματα του κέντρου, εάν στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Αναστασιάδης πετύχει στις συνομιλίες κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεως του 1960. 

"Είναι καιρός να σταματήσουν να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στους άλλους", είπε ο κ. Νεοφύτου. 

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη φημολογούμενη απουσία του Ταγίπ Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στο πιο ψηλό επίπεδο.  

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την έκκλησή του για μορατόριουμ δηλώσεων ώστε να μη προκληθεί βλάβη στη διαδικασία της Γενεύης και υπέδειξε πως θέση του κόμματός του είναι πως όσα λιγότερο λέγονται δημοσίως αυτή την περίοδο τόσο το καλύτερο είναι για το εθνικό πρόβλημα. 

"Δυστυχώς κάποια κόμματα δεν βάζουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον αλλά τις κομματικές σκοπιμότητες" ανέφερε. 

Εξάλλου, ανέφερε ότι η επιστολή Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία διαμαρτύρεται για τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου ότι θα παραστεί στη διάσκεψη και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, λόγω της διαρροής της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία", ανέφερε, προσθέτοντας πως η Τουρκία για πάνω από πέντε δεκαετίες λέει ότι δεν την αναγνωρίζει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας ως το πιο καθοριστικό θέμα, το οποίο θα κρίνει εάν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Διατύπωσε την άποψη ότι στις 12 Ιανουαρίου δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, επειδή απομένουν ακόμα ανοικτά πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και συμφώνησε με την εκτίμηση ότι η διάσκεψη είναι ανοικτού τέλους και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια.

Από τα μικρότερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, δια του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου εξέφρασε απαισιοδοξία για την έκβαση των συναντήσεων της Γενεύης σε ό,τι αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία. 

Κι αυτό, όπως υποστήριξε, γιατί στο τέλος της διαδικασίας δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει την κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως, αλλά ένα άλλο διάδοχο κράτος, λέγοντας πως συνεχίζεται η προσπάθεια του Λόρδου Χάνεϊ, πριν από τη σύνταξη του σχεδίου Ανάν, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με εποικοδομητικές ασάφειες και αντικατάστασή της από ένα τουρκικό προτεκτοράτο. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της Γενεύης, αλλά και με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για τουρκικούς ελιγμούς στο τραπέζι των συνομιλιών, οι οποίοι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά κυρίως θα δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργικότητας, σε περίπτωση λύσης. 

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως η επιστολή Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα θεωρηθεί ως μη παραληφθείσα.