Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κύπρος: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς



Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη με τον Κύπριο Πρόεδρο να κάνει ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο υπουργείο άμυνας και την Εθνική Φρουρά και στην αναβάθμιση του ρόλου των ένοπλων δυνάμεων μέσα από μια νέα αμυντική διπλωματία.

Όπως είπε, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παραμένει παρανόμως στο νησί μας και συνεχίζει να αποτελεί δυστυχώς μόνιμη απειλή, ενόσω παραμένει.

Χωρίς υπερφίαλες διακηρύξεις, πρόσθεσε, «θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας». 

Σε αναφορά του στον απερχόμενο Αρχηγό αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη ανέφερε ότι αφήνει πίσω του σημαντικό έργο.

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Λεοντάρης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο «για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη με το διορισμό του ως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει τις δυνάμεις του, τις γνώσεις και την εμπειρία του για τη συνέχιση του έργου των προκατόχων του στην Εθνική Φρουρά και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς του κράτους για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς, τη διατήρησή της σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στη Κύπρο είναι αντιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού και η επιλογή του γίνεται από κοινού από την ελληνική και τη κυπριακή κυβέρνηση.

Στο παρελθόν, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού ήταν και ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο πλέον επιλέγεται Κύπριος αξιωματικός απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων με το βαθμό του υποστρατήγου που προάγεται σε αντιστράτηγο.