Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Κύπρος είναι κοντά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ



Ένα βήμα πριν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βρίσκεται η Κύπρος αφού ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος (ξένο και εγχώριο νόμισμα) της, από BB σε BB+.

Το βραχυπρόθεσμο χρέος παρέμεινε στην αξιολόγηση B.

Ο οίκος σημειώνει ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με 2,7% το 2017, αλλά βλέπει μια μικρή κάμψη αυτού του ποσοστού για τα έτη 2018 μέχρι και το 2020 στο 2,5%.

Μια χώρα της Ευρωζώνης χρειάζεται τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για να διασφαλίζει την πρόσβαση στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν αναβαθμιστεί περαιτέρω η Κύπρος και μπει στην επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα της θα γίνουν επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, ο οίκος Standard and Poor’s έθεσε σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ωστόσο «το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα», παράλληλα με τον «κίνδυνο ασθενούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων» ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά.