Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Άιντε: Η ένταση στα ελληνοτουρκικά δεν προσφέρει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού



Την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Τουρκ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος» και ότι ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός. «Πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατάθεση των χαρτών, είπε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλο.

«Οι ηγέτες στην Κύπρο έφτασαν σε ένα σημείο που δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν προηγουμένως» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι διαπραγματεύσεις από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η αυξημένη ένταση των τελευταίων ημερών και τελευταίων εβδομάδων δυσκολεύει αυτό που κάνω. Λέω μακάρι να μην γίνονταν, ωστόσο χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Οι διαπραγματεύσεις μου έδειξαν ότι αυτό είναι πιθανόν. Είναι δυνατή μια λύση στην οποία η κάθε πλευρά να μην αισθάνεται ότι απειλείται», ανέφερε.